Efectele unui ambient muzical atunci când faci sport

28 octombrie 2022   Actualitate

Pentru majoritatea sportivilor și amatorilor care aleargă, merg pe bicicletă sau ridică greutăți, alegerea muzicii „potrivite” determină performanța și plăcerea unui antrenament. Există, bineînțeles, cazuri în care oamenii preferă să asculte cărți sau lecții audio, dar astfel de cazuri sunt mai rare. Statistic, cei mai mulți oameni fac exerciții fizice tocmai pe muzică energică și fredonează cuvintele cântecului, menținându-și motivația în timpul exercițiilor.

Ce legătură are muzica cu exercițiile fizice

Acest truc psihologic a fost studiat de oamenii de știință din domeniul sportului de mai bine de 10 ani. Există mai mulți factori importanți pe care se bazează legătura puternică dintre exercițiile fizice și muzică, și anume:

1. Muzica distrage atenția creierului uman de la durere și oboseală musculară;

2. Unele melodii pot îmbunătăți starea de spirit și producția de endorfine, ceea ce sporește calitatea antrenamentului și fundalul său emoțional;

3. Muzica cu un anumit număr de bătăi pe minut poate crește viteza de efectuare a exercițiilor.

Cum poți obține acest efect? Ascultând muzica preferată în căști wireless, pentru ca nimic să nu te incomodeze în ora ta de sport.

Tempoul muzicii

Astfel, una dintre cele mai importante calități ale muzicii care afectează eficiența activității fizice este tempo-ul - sau viteza. Majoritatea oamenilor au instinctul de a-și sincroniza mișcările și expresiile cu muzica - dând din cap, bătând din picioare sau chiar dansând. Ce fel de muzică te face să vibrezi variază în funcție de cultura și personalitatea ta. Pe scurt, melodiile rapide cu un ritm puternic și expresiv sunt întotdeauna un stimulent și se regăsesc pe listele de redare ale majorității oamenilor care fac sport.

Răspunsul se află în creier

Cercetările recente arată clar că muzica nu numai că îți dă un impuls pentru a face exerciții fizice, dar te motivează să dai tot ce ai mai bun din tine în timpul exercițiilor. Distragerea atenției poate fi o explicație. Corpul uman se  autoverifică permanent, și după o anumită perioadă de timp, se instalează starea de oboseală musculară. Organismul primește un semnal de suprasolicitare și decide când trebuie să se odihnească. Muzica “concurează” cu semnalul dat de creierul nostru.

De asemenea, muzica sporește eficiența prin intermediul canalului emoțional al unei persoane.

Anumite melodii sunt asociate cu momente de bucurie sau fericire, iar ascultarea lor deschide canale emoționale, ajutându-l pe individ să își atingă potențialul maxim.

Astfel, muzica pe care o asculți îți sporește plăcerea de a practica sportul și ajută la creșterea vitezei cu care îl faci. O muzică bună în căști este aliatul tău fidel în astfel de momente!

Mai multe