E bine să spălăm toate produsele pe care le consumăm?
Unele alimente e musai să fie spălate. Altele, care se fierb sau se gătesc, pot fi consumate și așa. În general, apa de la robinet își face treaba foarte bine. Înmoaie fructele și legumele timp de un minut sau două pentru a reduce șansele de a te îmbolnăvi.
Carnea de pui
Carnea de pui crudă are un aspect ciudat atunci când o scoți din ambalaj, așa că îți dorești să o speli. Cu toate astea, este mai sigur să distrugi bacteriile atunci când o gătești. Un studiu recent a analizat persoanele care au spălat carnea de pasăre crudă pentru o masă. 60% au avut bacterii în chiuvetă după aceea, iar 26% au transferat bacterii în salata lor verde.
Salata proaspătă
Dacă pe pungă scrie că verdeața ta a fost spălată, nu este nevoie să recurgi la asta din nou. Multe salate preparate trec printr-un sistem triplu de spălare pentru ca resturile naturale să fie îndepărtate.
Carnea roșie
Nu poți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie. Unele sunt intrate adânc, în fibre. Cel mai sigur mod de a ucide toate bacteriile de pe carnea roșie este să o gătește la o temperatură de cel puțin 145 de grade.
Ciupercile
Pe de o parte, ți se recomandă să speli orice produs pe care nu scrie spălat pe etichetă. Pe de altă parte, ciupercile sunt niște bureți mici care aspiră apă - și poate și unele bacterii. În schimb, curăță ciupercile cumpărate din magazin cu o cârpă umedă. Dacă strângi ciuperci din sălbăticie, e indicat să le pui în apă călduță cu sare timp de 30 de minute. Apoi, clătește până când toată murdăria dispare.
Peştele
Peștele intră în aceeași categorie cu carnea de pasăre și carne roșie: dacă îl speli, vei răspândi bacterii în bucătărie. În schimb, îl poți găti. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile și midiile care ar putea avea nevoie de o clătire pentru a scăpa de nisip și murdărie.
Pastele
Nu există niciun motiv pentru a spăla pastele, fie înainte de a le găti, fie după aceea. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt fierte, pentru a îndepărta o parte din amidon, dar acest lucru face ca sosul să nu se lipească de tăiței.
Fasole
Atât fasolea uscată, cât și cea conservată sunt sigure și dacă nu le speli. Dacă îți dorești să clătești fasolea conservată, poți reduce cantitatea de sodiu la aproape jumătate. De exemplu, o cutie de fasole nedrenată are 327 de miligrame de sodiu. Dacă o clătești, rămâi cu 164 de miligrame.
Băuturile la cutie
Dacă ești îngrijorat de ceea ce ar fi putut atins cutia înainte de a-ți pune buzele pe ea, clătește bine partea superioară.
Avocado
Nu mănânci coaja de avocado, așa că de ce ar trebui să o speli? Pentru că atunci când îl feliezi, poți transfera bacteriile și murdăria din coajă în avocado.