Cum se simte copilul cu hepatită acută severă din țara noastră

26 aprilie 2022   Actualitate

Cazurile de hepatită acută de origine necunoscută îngrijorează autorităţile sanitare şi nu numai. În 11 ţări au fost identificate cel puţin 169 de cazuri. Şi în ţara noastră a fost depistat un astfel de caz, copilul primind îngrijirile şi tratamentul necesar.

Este vorba despre o fetiţă de 5 ani din zona Bucureşti Ilfov. „Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legatură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică”, se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Până la data de 21 aprilie au fost raportat 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută la copii cu vârsta între 1 lună şi 16 ani. „Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, precizează Ministerul Sănătăţii. Dintre copiii cu hepatită acută severă, cel puţin un copil a murir şi 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Medicul Mihai Craiu atrage atenţia asupra simptomelor de hepatită acută gravă la copii, pe care orice părinte trebuie să le cunoască:

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi)

- stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)

- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.

Mai multe