Ce suplimente alimentare preferă românii?

20 noiembrie 2024   Actualitate

Piața suplimentelor alimentare din România, estimată la peste 670 de milioane de euro, în 2024. În ultimii ani, piața de suplimente alimentare din România a cunoscut o creștere constantă, conform unui studiu publicat de Type Nature (bazat pe date de piață conform Cegedim Pharma and Hospital Report), importator exclusiv în România și Republica Moldova al suplimentelor produse în Portugalia de celebra companie Dietmed. Pentru anul 2024, se estimează că valoarea pieței de suplimente din România va ajunge la aproximativ 673 milioane euro, în creștere de la 647 milioane euro în 2023, arată studiul realizat de Cegedim, și publicat de Type Nature.  

Datele arată că, în România, consumul mediu pe cap de locuitor de suplimente alimentare este în valoare de 35,42 euro, raportat la o populație de 19 milioane de locuitori, în timp ce piața Uniunii Europene de suplimente alimentare arată o medie de consum de 89 de euro pe cap de locuitor. În Portugalia, de exemplu, piața este evaluată la 600 milioane euro, la o populație de 10 milioane, ceea ce înseamnă un consum anual per capita de 60 euro.

Conform studiului citat, în România, cele mai consumate suplimente sunt probioticele, hepatoprotectoarele și produsele pentru imunitatea tractului respirator în timp ce, comparativ, în Portugalia, categoriile dominante sunt multivitaminele și mineralele, urmate de stimulentele pentru memorie și creier.

„Creșterea pieței de suplimente alimentare la nivel local este un semn că românii au început să se educe cu privire la importanța acestora în menținerea sănătății, însă sunt și multe provocări în acest sens. Nu puține au fost cazurile în care pacienților le-au fost promise „pilule magice” care le pot rezolva toate problemele de sănătate sau campanii de marketing prin care li s-a explicat că trebuie să plătească un preț foarte mare pentru produse eficiente”, a declarat Valentin Popescu, co-fondator Type Nature.

Vezi şi: Ce suplimente alimentare îți pot face mai mult rău decât bine?

Mai multe