Alergie sau intoleranţă la lapte - cum le deosebeşti

1 lapte jpg jpeg

Se aseamănă atât de mult, încât cei mai mulţi dintre noi cred că înseamnă acelaşi lucru. Însă diferă cauza lor şi modul în care ne afectează corpul.

Dacă ai intoleranţă la lactoză, organismul tău nu produce lactază, enzima care digeră lactoza. În loc să fie digerată în stomac şi în intestinul subţire, lactoza ajunge în colon, unde este mărunţită de bacterii şi cauzează balonare şi gaze. Întregul proces e inconfortabil, dar nu periculos. În schimb, alergia la lapte îţi poate pune viaţa în pericol. Ea implică sistemul imunitar, corpul tău reacţionând la proteinele din produsele lactate de parcă ar fi cei mai mari duşmani. Organismul eliberează substanţe ce provoacă simptomele unei alergii, care poate fi uşoară, sub forma unei erupţii pe piele, sau severă, cu probleme respiratorii sau chiar pierderea cunoştinţei.

Asemănări şi diferenţe

Unele simptome pot fi aceleaşi, ambele putând cauza diaree, ameţeli, vărsături, crampe abdominale, balonare şi gaze. O diferenţă simţitoare o face alergia la lapte, care afectează nu numai sistemul digestiv, ci şi pielea sau plămânii. Astfel, pot apărea erupţii cutanate, umflături la nivelul buzelor şi a feţei, acel wheezing care anunţă o respiraţie defectuoasă, îngustarea gâtului şi probleme la înghiţire. Şocul anafilactic este o reacţie alegică periculoasă, care-ţi pune viaţa în pericol şi apare la câteva minute după ce ai mâncat ceva la care eşti alergic sau chiar şi la câteva ore după aceea. Dacă ştii că ai o reacţie alergică severă la ceva sau ai experimentat vreodată şocul anafilactic trebuie să ai la tine tot timpul epinefrină injectabilă, pentru a împiedica reacţia alergică să-ţi pună în pericol viaţa.

Poţi face alergie la lapte mai uşor dacă ai deja şi alte alergii, dacă faci din când în când eczeme şi dacă unul sau ambii părinţi au alergii sau astm. Alergia la lapte apare, cel mai adesea, în copilărie sau tinereţe. Pe măsură ce trec anii, e tot mai puţin posibil să începi să suferi de aşa ceva, însă îţi cresc şansele să dezvolţi intoleranţă la lactoză.

 

Cum trăieşti cu intoleranţă la lactoză

Nu-ţi dă viaţa peste cap, tot ce trebuie să faci e să limitezi cantitatea de produse lactate pe care o consumi. În comerţ, au apărut de ceva timp îngheţată sau lapte cu nivel redus de lactoză. Şi dacă ai mâncat deja ceva care nu-ţi pică bine, poţi lua de la farmacie suplimente cu enzime de lactază, pentru a te ajuta să digeri lactoza problematică. 

Cum trăieşti cu alergie la lactate

În acest caz, situaţia e mai serioasă şi vei fi nevoit să eviţi toate produsele lactate şi orice mâncare ce  conţine vreun produs lactat. Cum faci asta? Citind toate etichetele şi asigurându-te că nu există nicio picătură de lapte în componenţa produselor pe care consumi, de pildă. Proteina laptelui e în mai multe produse decât te-ai aştepta, precum conservele de ton, băuturile energizante şi chiar guma de mestecat. De asemenea, nu ajută la nimic să consumi produse cu nivel scăzut de lactoză atunci când ai alergie, pentru că tot conţin acele proteine care-ţi cauzează ţie reacţia alergică.  

Test util

Cum faci diferenţa între intoleranţă şi alergie? Printr-un test. Pentru a vedea dacă ai intoleranţă, vei bea un lichid bogat în lactoză şi, 2 ore mai târziu, ţi se va măsura nivelul de glucoză din sânge. Dacă nivelul glucozei nu a crescut, înseamnă că n-ai digerat lactoza din băutură. Pentru a afla dacă ai alergie, ţi se pune o picătură de alergen pe piele. Dacă apare o mică umflătură roşiatică, eşti alergic, dacă nu ai nicio reacţie, nu eşti. La fel de bine poţi face testul de sânge, care măsoară anticorpii din sânge.

Citeste si: Laptele de capră, mai sănătos?