Alergia la bebelusi - la ce sa te astepti

2 alergia la bebelusi jpg jpeg

Bebelusii pot avea alergii la alimentele pe care le consuma, la lucrurile pe care le ating si la particulele pe care le inhaleaza.

Exista multe alergii specifice pe care un copil le poate avea, desi ele pot fi, in general, impartite in aceste trei categorii:

  • alimente si medicamente;
  • mediu;
  • sezonier.

Reactiile alergice la anumite

sau la medicamente apar, de obicei, imediat dupa consumarea lor.  Acestea pot fi foarte usoare sau amenintatoare pentru viata. Alergiile de mediu pot sa apara cand pielea bebelusului vine in contact cu alergenul, precum detergentul de haine sau inhalarea prafului. Alergiile sezoniere sunt o problema in anumite parti ale anului sau in anumite locatii. 

Semnele si simptomele alergiilor la bebelusi

O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar al corpului reactioneaza anormal la lucruri care in mod normal sunt inofensive. Semnele unei reactii alergice pot varia foarte mult in functie de individ si de tipul de alergie.

Bebelusii sunt mult mai putin probabil sa aiba mai multe tipuri de alergii, deoarece trebuie sa fie expusi timp indelungat la alergeni inainte de a deveni alergici la acestea. Alergiile sezoniere, de exemplu, sunt mai putin frecvente la bebelusi, deoarece nu au fost expusi polenului decat un sezon sau doua. 

Simptomele unei alergii la anumite

sau medicamente pot aparea in cateva minute sau in cel mult 2 ore de la ingerarea lor. Unele semne ale alergiei la medicamente, precum eruptiile cutanate, pot sa nu apara timp de cateva zile. Printre cele mai frecvente semne ale alergiilor la alimente si medicamente se numara: urticarie sau eruptii cutanate, mancarime, wheezing (respiratie suieratoare). Alimentele alergice pot duce la greata, varsaturi sau dureri abdominale. In unele cazuri, buzele sau limba copilului incepe sa se umfle.

Anafilaxia este o reactie alergica severa care survine brusc si poate cauza moartea. Apare atunci cand expunerea la un alergen declanseaza supraproductia anumitor substante chimice. La copii, alergiile alimentare severe sunt cele mai frecvente cauze ale aparitiei anafilaxiei, dar, in cazuri rare, pot fi responsabile si anumite medicamente, precum antibioticele si aspirina. Intepaturile de albine si alte piscaturi sau muscaturi de insecte pot cauza, de asemenea, anafilaxie.

Uzuale la copii, alergiile la praf, la blana animalelor de companie, la mucegai, la polen, la intepaturi de insecte pot declansa simptome alergice, precum: stranut, ochii inrositi, mancarime, tuse, respiratie suieratoare.

De asemenea, bebelusul poate dezvolta urticarie, eruptii cutanate sau umflaturi in cazul in care pielea este expusa la un alergen. Sampoanele, sapunurile, detergentii si alte produse similare sunt cunoscute pentru reactiile alergice pe care le provoaca.  Printre simptomelor alergiilor sezoniere se numara: stranutul, mancarimile, lacrimarea ochilor, tusea. 

Cand trebuie sa ajungi la medic

Simptomele usoare nu necesita vizita la medic, dar este bine sa-l tii la curent despre aceste manifestari la urmatorul consult sau daca observi din nou aceste semne la bebelusul tau. 

Daca simptomele nu se diminueaza in decurs de o zi sau se agraveaza, mergi cat mai repede la medic. Acelasi sfat este valabil si daca observi aceste manifestari dupa ce-i administrezi bebelusului un nou medicament. Daca apar semne de anafilaxie, suna la Salvare, caci viata bebelusului poate fi in pericol.

Citeste si: