Află ce ajută la cicatrizarea rănilor

1 2 jpg jpeg

Uneori, după vindecarea leziunii, cicatricele rămase pe piele sunt inestetice şi incomode, mai ales dacă apar pe zone vizibile: pe faţă, pe gât sau pe mâini. Pentru a evita cicatrizarea inestetică a rănilor, este bine să foloseşti remedii din natură a căror eficienţă a fost dovedită de specialişti.

Remedii pentru arsuri

Pentru uz extern, uleiul de gălbenele este eficient, sub formă de băi şi de cataplasme, în tratamentul arsurilor. Când rana a făcut crustă, trebuie s-o ungi cu ulei de gălbenele, care are proprietăţi emoliente şi cicatrizante. Şi după ce coaja se desprinde, ungi în continuare locul respectiv, până când pielea se netezeşte şi dispare orice vergetură.

Frunzele de pătlagină ajută la regenerarea rapidă a ţesuturilor şi atenuează durerea dacă le aplici proaspete pe rană sub formă de compresă.

În practica medicinală, pătlagina este recunoscută pentru proprietăţile emoliente şi bactericide. Tinctura de pătlagină s-a dovedit utilă, în cazul cicatricelor lăsate de acnee. Pentru un tratament eficient, trebuie să foloseşti un amestec de tincturi de: tătăneasă, mărul lupului, mugur de plop (în părţi egale), cu tinctură de propolis. Amestecă o linguriţă din aceste tincturi cu 50 ml de ceai de gălbenele şi aplică zilnic comprese pe faţă, timp de 1-2 ore.

Uleiul de mentă piperată, aplicat direct pe piele, calmează durerea cauzată de arsuri, de zona Zoster sau de pecingine. Tratamentul îl repeţi de mai multe ori pe zi.

Eficiente în tăieturi şi julituri

Substanţele active conţinute de părţile aeriene ale sulfinei galbene stimulează refacerea ţesuturilor, cauzate de tăieturi şi julituri, înlocuindu-le cu altele nou formate. Pentru cicatrizarea rănilor sunt benefice băile locale cu o infuzie concentrată de sulfină, pe care o prepari din două linguriţe de plantă uscată şi o cană cu apă clocotită. Frunzele se infuzează 15 minute, apoi ceaiul se poate folosi.

Băile locale cu infuzie de levănţică au efecte foarte bune; planta este antiseptică, împiedică apariţia infecţiilor şi grăbeşte cicatrizarea rănilor grave cauzate de tăieturi.

Propolisul cicatrizează rănile grave

Acest „medicament” al stupului conţine acid feluric, care protejează pielea de efectul razelor UVA şi se foloseşte în tratamentul rănilor care se cicatrizează foarte greu. Pe locul afectat aplici spray-ul cu o concentraţie de 10 la sută propolis sau unguentul cu o concentraţie de 10-20%, de câte trei ori pe zi. Spray-ul poate fi procurat de la magazinele cu produse naturiste.