Delicioase şi foarte hrănitoare, afinele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentraţie scăzută de zahăr. Frunzele şi fructele de afin cresc acuitatea vizuală, au efect antidiareic, antibiotic şi astringent.

Afinele sunt foarte bogate în antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier şi stimulează astfel, sistemul imunitar şi previne apariţia infecţiilor.

Au un gust dulce acrişor iar efectele lor terapeutice sunt atât de miraculoase încât pot înlocui cu succes medicamentele.

Previn cancerul şi Alzheimer

Afinele conţin un antioxidant puternic, numit acid elagaic, care previne apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organism. Se recomandă cure de cel puţin trei săptămâni cu afine sau alte fructe de pădure (mure, zmeură, fragi, coacăze) care să conţină această substanţă pentru a preveni apariţia cancerului.
Potrivit unui studio, o cură cu afine poate inhiba proliferarea cancerului la colon şi chiar poate induce moartea celulelor canceroase.

Un consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii sistemului nervos, a apariţiei bolilor precum Alzheimer şi păstrează funcţiile cognitive şi motorii.

De asemenea, afinele ajută la îmbunătăţirea funcţiilor creierului, a capacităţii de memorare şi învăţare. Toate acestea se datorează antioxidanţilor din afine care împiedică procesul de îmbătrânire celulară la nivelul sistemului nervos.

Diminuează grăsimile din zona abdomenului

Afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora poţi acumula grăsime în zona abdominală şi astfel poate să scadă probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.

Îmbunătăţeşte vederea

Extractul de afine conţine un nivel ridicat de compuşi numiţi antocianozide, care s-a dovedit în urma studiilor clinice că încetinesc pierderea vederii. Aceşti compuşi pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescenţa maculară, cataracta, miopia şi hipermetropia, uscaciunea ochilor şi infecţiile, în special cele de la nivelul retinei, datorită propietăţilor lor antioxidative.

Scad riscul dezvoltării bolilor de inimă

Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă. Acestea întăresc şi muşchii inimii.

Află AICI care sunt plantele ce sunt de ajutor în tratarea anemiei!

Te scapă de varice

Datorită substanţelor antioxidante pe care le conţin, afinele stopează formarea varicelor şi a hemoroizilor şi îmbunătăţesc circulaţia venoasă. Sunt recomandate curele de minim patru săptămâni. Acest tratament poate fi folosit cu succes şi în tratarea ulcerelor venoase.

Atenţie!

Fructele acestei plante pot fi utilizate fără restricţii. Doar persoanele care manifestă alergie la afin, trebuie să consulte specialistul înainte de a utiliza fructele proaspete sau preparatele cu acest ingredient.

Citeşte Click! Sănătate în varianta digitală