Ziua Internaţională a Bolii Parkinson

1 2 jpg jpeg

Acţiunea, organizată de Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România, având ca partener Societatea de Neurologie, are ca scop informarea şi sensibilizarea populaţiei faţă de problemele pe care le întâmpină pacienţii care suferă de Parkinson.

Lalelele roşii simbolizează persoanele diagnosticate cu această afecţiune şi vor fi împărţite trecătorilor în trei dintre principalele oraşe din ţară - Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Cu acest prilej, Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România subliniază că în ţara noastră nu există încă un Registru Naţional al acestei afecţiuni - instrument esenţial în procesul de evaluare a dinamicii bolii - dar că în ultima perioadă, Societatea de Neurologie din România a făcut paşi importanţi în această direcţie.

Această platformă electronică există deja ca instrument esenţial de lucru, urmând a fi folosită de toţi medicii specialişti neurologi ce tratează bolnavi suferinzi de boala Parkinson. Numărul celor care suferă de această boală în România este în realitate mai mare decât cel menţionat anterior.

O altă problemă este diagnosticarea întârziată. Acest fapt se datorează şi lipsei de informare a populaţiei care nu cunoaşte sau ignoră primele simptome, boala fiind confirmată uneori în stadii avansate, scăzând astfel calitatea şi speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi.

,,Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boală Parkinson în România, un alt român va primi o lalea roşie, simbol al acestei afecţiuni. Acest gest este încărcat de o deosebită emoţie, simbolizând atât boala, cât şi recunoştinţa celor 72.000 de pacienţi faţă de cei din jur, având în vedere că în stadii avansate de boală, aceştia devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea lor. Cu cât se cunosc mai multe despre această afecţiune, cu atât mai mult poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii pacientului. Acţiunile de informare sunt mai mult decât necesare, în contextul în care Parkinson va fi din ce în ce mai răspândită”, a precizat Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România.

Statisticile arată că la nivel mondial 1 din 500 de oameni suferă de boala Parkinson, boala fiind des întâlnită la persoanele trecute de 65 de ani.