Zika, virusul american care sperie întreaga lume

1 2 jpg jpeg

Virusul Zika, originar din Africa, a reuşit să se răspândească, în ultimele luni, în mai multe state de pe cele două continente americane, fiind considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o adevărată ameninţare pentru cei peste un miliard de locuitori din regiune.

În cele mai multe cazuri, infectarea adulţilor trece neobservată, iar cei afectaţi sunt fetuşii, care pot dezvolta malformaţii sau complicaţii neurologice.

Simptomele sunt similare cu cele ale unei banale răceli, precum febra şi durerea de cap, astfel încât, în multe cazuri, nu este diagnosticat corect. Virusul Zika se transmite prin înţepături de ţânţari de tipul Aedes aegypti şi “tigru”. Aceştia înţeapă o persoană bolnavă, contractează virusul şi contaminează apoi oameni sănătoşi. Mii de cazuri în Brazilia Începând cu luna mai a anului 2015, virusul a apărut în America de Sud, primul caz fiind semnalat în Brazilia. De atunci şi până în prezent, potrivit Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (PAHO), Biroul regional al OMS, peste 4.000 de copii s-au născut cu microcefalie (dimensiune anormal de mică a craniului) după ce mamele lor au fost infectate.

Conform PAHO, până în prezent, virusul s-a răspândit în 21 de ţări din America de Sud, America de Nord şi Caraibe. Epidemii ale virusului au fost semnalate în Brazilia, Columbia, Salvador, Panama şi Insulele Capului Verde.

“PAHO anticipează că virusul Zika va continua să se răspândească şi probabil va atinge toate ţările şi teritoriile din regiune în care se află ţânţari Aedes aegypti”, a anunţat, zilele trecute, organizaţia, prin intermediul unui comunicat de presă.

Pericolul este atât de mare încât, în mai multe state sud-americane, autorităţile au recomandat deja populaţiei să nu procreeze o perioadă.

În Brazilia, de exemplu, guvernul le sfătuieşte pe femei să nu rămână gravide în următorii doi ani pentru a evita posibilitatea de a naşte copii cu malformaţii. O cerere similară a fost făcută şi de guvernul din Salvador, în timp ce autorităţile altor state afectate se pregătesc să ia măsuri similare.

Citeşte continuarea articolului AICI