Zgomotul îngraşă şi ne îmbolnăveşte de inimă

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Karolinska din Suedia au studiat relaţia dintre zgomot şi sănătate timp de patru ani, după care au publicat rezultatele într-un studiu. Acesta a arătat că, cu cât era mai mare nivelul de zgomot la care erau expuşi locuitorii din anumite părţi ale Suediei, cu atât circumferinţa taliei lor era mai mare.

Într-un alt studiu, aceeaşi cercetători au urmărit peste 5.000 de persoane care erau expuse la zgomotul motoarelor avioanelor, timp de 10 ani. În acest caz, creşterea circumferinţei taliei era şi mai accentuată – cu aproximativ 6 cm în medie, în cazul celor mai expuşi dintre participanţi.

Un studiu similar realizat de cercetătorii britanici de la Imperial College London a arătat că oamenii expuşi la zgomotul din jurul aeroportului Heathrow erau mai predispuşi să fie internaţi în spital cu boli cardiace cu 20%.

În urma unei alte cercetări s-a descoperit că poluarea fonică are o influenţă negativă asupra rezultatelor şcolare ale copiilor. Mai mult, afectează chiar şi copiii nenăscuţi. Astfel, pentru fiecare creştere cu 6 decibeli a zgomotului produs de traficul rutier, se înregistra o scădere a greutăţii la naştere cu 15-23 g, la copiii născuţi de mame expuse la zgomot.

Un studiu publicat în revista Lancet arată că zgomotul permanent şi intens afectează chiar şi somnul şi creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale.

Oamenii de ştiinţă spun că legătura dintre zgomot şi aceşti factori există din vremurile preistorice. Strămoşii noştri erau în alertă atunci când auzeau un zgomot, fiindcă putea reprezenta un pericol real, diferenţa dintr viaţă şi moarte. Astfel, la auzul unui sunet mai puternic, organismul secreta hormoni de stres (cortizolul) care ajutau corpul să intre în starea de alertă, să facă faţă pericolului.

Aşadar, cercetătorii sunt de părere că în zilele noastre, oamenii care trăiesc într-un mediu zgomotos, au organismul mereu într-o stare de alertă, iar hormonii de stres se menţin la un nivel ridicat.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nivelul de zgomot n-ar trebui să fie mai mare de 45 de decibeli, pentru a nu produce efecte negative asupra organismului. Însă circa 20% din populaţia Europei este expusă la zgomot produs de trafic de peste 65 de decibeli.