Vitamina D poate u┼čura durerile menstruale

1 2 jpg jpeg

Antonino Lasco ┼či echipa sa de cercet─âtori, de la Universitatea din Messina, Italia, au comparat ├«n cadul studiului utilizarea vitaminei D, cu pastilele placebo.

La cercetare au participat 40 de femei, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 18 ┼či 40 de ani, care sufereau frecvent de dureri menstruale. O parte dintre participante au primit pentru calmarea durerilor o doz─â de vitamina D, ├«n timp ce cel─âlalte au primit pastile placebo timp de cinci zile, ├«naintea ├«nceperii perioadei menstruale.

,,Am obsevat o reducere semnificativ─â a durerilor mentruale ├«n grupul participantelor care au primit vitamina D pe durata celor dou─â luni a studiului nostru. Indicat ar fi ca vitamina D s─â fie luat─â la recomandarea medicului, nu oricumÔÇŁ, a precizat medicul Antonino Lasco.

┼×i cercet─âtorii de la ┼×coala Medical─â Harvard sunt de p─ârere c─â dozele de vitamina D aduc beneficii ├«n cazul durerilor menstruale.

,,Nu se ┼čtie exact dac─â o doz─â este suficint─â pentru ca durerea s─â se calmeze, ├«ns─â femeile pot lua la interval regulate ┼či alte doze, at├óta timp c├ót nu dep─â┼česc nivel de siguran┼ú─â al dozelorÔÇŁ, a afirmat JoAnn E. Manson, cercet─âtor la ┼×coala Medical─â Harvard (SUA).