Vitamina D ajută la reducerea tensiunii arteriale

1 2 jpg jpeg

La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat o cercetare la care au participat mai mulţi voluntari. În primă fază, o parte dintre participanţi au luat câte un supliment de vitamina D zilnic, timp de două săptămâni.

În acelaşi timp, restul de voluntari au primit medicamente placebo. Ulterior, ambele grupuri de voluntari au fost supuse la mai multe serii de exerciţii fizice.

La finalul cercetării, starea de sănătate a voluntarilor a fost evaluată, iar specialiştii au ajuns la concluzia că participanţii din primul grup, cei care au luat vitamina D, aveau tensiunea arterială în limitele normale, iar nivelul hormonului cortizol (cunoscut ca fiind hormoul stresului) era mai redus, starea lor de spirit fiind mult mai bună.

De asemenea, performaneţele fizice ale voluntarilor din primul grup au fost mai bune, spre deosebire de cei din al doilea grup.

„Suplimentele cu vitamina D aduc beneficii nu numai sănătăţii cardiovasculare, ci şi performanţelor fizice, mai ales în cazul persoanelor care obişnuiesc să facă mişcare. Având în vedere că deficienţa de vitamina D este factor de risc pentru mai multe afecţiuni (diabetul, artrita reumatoidă, unele tipuri de cancer) important este ca persoana să verifice prin analize de rutină nivelul acestei vitamine“, a afirmat Raquel Revuelta Iniesta, cercetător la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh, Scoţia.