Visele ar putea fi manipulate

1 2 jpg jpeg

Mai precis, oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au influenţat visele unor şoareci de laborator, prin emiterea unor semnale audio care aveau legătură cu evenimentele din ziua precedentă.

Oamenii de ştiinţă au analizat modul în care hipocampusul, o parte a creierului care are, printre altele, un rol important în procesul de învăţare, codifică experienţele de viaţă în cadrul memoriei.

Este ştiut fapul că în timpul somnului, în hipocampus sunt consolidate amintirile printr-un fel de „reluări” ale unor evenimente din zilele anterioare, însă oamenii de ştiinţă au vrut să afle dacă aceste „reluări” pot fi influenţate de diverşi factori.

Specialiştii au antrenat şoarecii să alerge printr-un labirint cu ajutorul unor semnale audio diferite. Unul dintre acestea arăta că în partea stângă vor găsi hrană, iar celălalt sunet arăta că mâncarea poate fi găsită la dreapta.

Activitatea cerebrală a cobailor a fost înregistrată atât în timp ce aceştia se plimbau prin labirint, apoi în timp ce dormeau. Comparând cele două înregistrări s-a observat că visele şobolanilor aveau legătură cu încercările lor de a găsi hrana. Însă, s-a observat şi că visele cobailor se schimbau atunci când au fost emise semnalele audio. Astfel, visul avea legătură cu locul din labirint asociat cu semnalul respectiv.