Virusul Zika, transmis prin orice tip de contact sexual

1 2 jpg jpeg

În SUA, a fost depistat un prim caz al unui bărbat infectat cu virusul Zika după ce a avut contact sexual neprotejat cu partenera sa, la o zi după ce a ea a revenit în ţară. Curând după aceea, ambii au manifestat simptomele infectării cu Zika: oboseală, febră, urticarie, dureri musculare şi articulare.

Experţii americani ai Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, agenţie federală a Departamentului de Sănătate Publică din SUA, atrag atenţia asupra faptului că virusul Zika poate fi transmis prin contact sexual de orice gen, de către ambele sexe.

De asemenea, atenţionează femeile gravide că pot contacta virusul de la partener, dacă acesta a locuit o vreme sau a călătorit într-o zonă cu risc de infectare cu Zika. Prin folosirea prezervativului sau abstinenţă se poate evita contactarea virusului.

Virusul Zika provoacă malformaţii congenitale, precum microencefalia, afecţiune caracterizată prin dimensiunea mică a creierului şi a craniului. În Europa, a fost raportat deja un caz de microencefalie cauzată de virusul Zika la un nou-născut din Barcelona, Spania.