Virusul fără vaccin şi tratament bagă spaima în sufletele românilor

1 2 jpg jpeg

Curând, vremea se va încălzi, iar acest lucru favorizează înmulţirea ţânţarului-tigru, motiv pentru care primăriile au fost avertizate că trebuie să instituie măsuri prin care să combată aceste insecte. În Europa, doar cazuri de import „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă cu privire la virusul Zika. Infecţia în sine nu este gravă, însă dacă apare la gravide generează microcefalie la nou-născuţi. Infecţia este localizată în America de Sud, în Europa ajungând doar cazurile de import.

Din fericire, în ţara noastră nu s-a înregistrat, încă, niciun caz”, susţine dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie. În Brazilia, în ultimele luni, s-au confirmat peste 600 de cazuri de microcefalie, adică dezvoltarea insuficientă a creierului nou-născuţilor. Alte 4.200 de cazuri sunt în curs de examinare.

Nu este cunoscută perioada de incubaţie, dar primele semne sunt febră, erupţii cutanate, conjunctivită şi dureri musculare, articulare şi de cap. Infecţia în sine nu este gravă, iar simptomele dispar în circa şapte zile.

Pericolul mare este la gravide, în nord-estul Braziliei înregistrându-se o creştere a numărului de nou-născuţi cu microcefalie. Organismele care examinează aspectele legate de virus pun în evidenţă tot mai multe date care indică o legătură între Zika şi microcefalie.

Sunt necesare totuşi şi alte cercetări pentru a înţelege relaţia dintre microcefalia bebeluşilor şi virusul Zika. Se fac investigaţii şi în privinţa altor posibile cauze ale apariţiei acestei afecţiuni.

Citeşte continuarea articolului AICI