Viaţa eternă ar putea fi obţinută

1 2 jpg jpeg

Telomerii protejeaz─â cromozomii ├«mpotriva deterior─ârii pe m─âsur─â ce celulele se divizeaz─â ┼či cresc, dar, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce ├«n ce mai scurte ┼či, ├«n cele din urm─â nu mai pot proteja cromozomii. C├ónd acest lucru se ├«nt├ómpl─â, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta este o parte cheie a procesului de ├«mb─âtr├ónire.

Cercet─âtorii au descoperit o metod─â de alungire a telomerilor, reu┼čind practic s─â dea ├«napoi ceasul biologic ┼či s─â ├«ntinereasc─â cromozomii ┼či, astfel, ┼či organismul care ├«i con┼úine, potrivit independent.co.uk, citat de Mediafax.

Celulele care au fost tratate dup─â noua procedur─â se comport─â ca ┼či cum ar fi mai tinere ┼či se ├«nmul┼úesc mai repede, spre deosebire de celulele netratate, a c─âror rat─â de ├«nmul┼úire stagneaz─â ┼či ajung ├«n cele din urm─â s─â moar─â.

Noua tehnic─â ar putea fi folosit─â ├«n viitor pentru tratarea pacien┼úilor cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapid─â dec├ót ├«n mod normal, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul distrofiei musculare Duchenne. De asemenea, ar putea fi folosit─â ├«n cazul unor simptome generale ale ├«mb─âtr├ónirii, cum sunt bolile cardiovasculare ┼či ├«n cazul diabetului.

"Această abordare deschide calea spre prevenirea sau tratarea unor boli legate de îmbătrânire", a declarat unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu. "De asemenea, sunt o serie de boli genetice degenerative foarte grave asociate cu scurtarea telomerilor care ar putea fi tratate cu această tehnică", a mai spus cercetătorul.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â sper─â c─â studiul va permite speciali┼čtilor s─â genereze un num─âr mare de celule pe care s─â le studieze sau s─â le foloseasc─â pentru producerea de medicamente.

Procesul de alungire a telomerilor a fost descoperit de Helen Blau de la Universitatea Stanford, autorul principal al articolului ├«n care descrie procedura al─âturi de John Ramunas de la aceea┼či univeritate ┼či Eduard Yakubov de la Houston Methodist Research Institute.