Veste bun─â pentru diabeticii supraponderali

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii au vorbit cu aceast─â ocazie despre ├«nc─â un exemplu al ÔÇ×paradoxului obezit─â┼úiiÔÇť. De┼či autorit─â┼úile din domeniul s─ân─ât─â┼úii publice emit ├«n mod constant avertismente ├«n privin┼úa consecin┼úelor nefaste ale greut─â┼úii excesive, iar companiile ├«i preseaz─â pe angaja┼úii lor s─â sl─âbeasc─â, rela┼úia dintre greutatea corporal─â ┼či longevitate este una paradoxal─â.

Studiile au ar─âtat c─â, de┼či obezitatea cre┼čte riscul de maladii cardiovasculare, pacien┼úii cu aceste boli ┼či care sunt supraponderali tr─âiesc mai mult dec├ót pacien┼úii care au o greutate considerat─â normal─â, informeaz─â agen┼úia Reuters, citat─â de Mediafax.

├Än mod similar, obezitatea cre┼čte riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, nu se ┼čtia cu certitudine dac─â greutatea excesiv─â ofer─â pacien┼úilor supraponderali un avantaj decisiv ├«n privin┼úa ┼čanselor de supravie┼úuire dup─â diagnosticarea cu diabet.

Un număr de 16 studii anterioare au generat rezultate controversate: unele au arătat că diabeticii supraponderali prezintă o rată de mortalitate mai mică. Altele, au arătat contrariul. Însă multe dintre ele au fost viciate de probleme care ţin de metodologie - prea puţini pacienţi, perioadă prea scurtă de monitorizare, folosirea de chestionare în locul înregistrărilor medicale.

Autorii noului studiu au ├«ncercat s─â evite aceste probleme ┼či s─â ob┼úin─â rezultate credibile. Cercet─âtorii, coordona┼úi de profesorii Stephen Atkin ┼či Pierluigi Costanzo de la Universitatea Hull din Marea Britanie, au monitorizat un e┼čantion de 10.568 de pacien┼úi diagnostica┼úi cu diabet de tip 2, pentru o perioad─â medie de aproape 11 ani.

De┼či pacien┼úii supraponderali ┼či cei obezi prezentau un risc ridicat de infarct ┼či accident vascular cerebral, ei au prezentat ┼či o probabilitate mai mare de a r─âm├óne ├«n via┼ú─â mai mult timp dec├ót diabeticii cu o greutate corporal─â normal─â, se afirm─â ├«n acest nou studiu, publicat ├«n Annals of Internal Medicine.

Diabeticii cu greutăţi corporale mai mici decât media au avut cel mai mare risc de deces în timpul studiului, prezentând o mortalitate de aproape trei ori mai ridicată decât pacienţii cu greutate normală.

Pacien┼úii supraponderali au avut cea mai bun─â rat─â de supravie┼úuire, cu 13% mai mare ├«n compara┼úie cu diabeticii cu greutate normal─â ┼či cu diabeticii obezi. IMC reprezint─â raportul dintre greutate ┼či p─âtratul ├«n─âl┼úimii.

Persoanele supraponderale au un Indice de Mas─â Corporal─â (IMC) cuprins ├«ntre 25 ┼či 29. Persoanele cu greutate normal─â au un IMC cuprins ├«n intervalul 18,5 ┼či 24,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 29.