Vârsta la care vine prima menstruaţie prezice riscul de boli cardiace

1 2 jpg jpeg

Potrivit cercetării recente, fetele care au prima menstruaţie înainte de 10 ani sau după 17 ani au un risc mai mare de sufere de probleme ale inimii, spre deosebire de cele care au primul ciclu menstrual între aceste intervale de vârstă.

Studiile din ultima perioadă au arătat că prima menstruaţie tindă să vină mai repede la fetiţele obeze, factor ce predispune şi la afecţiuni cardiace, spun Dexter Canoy, medic în cadrul Universuităţii Oxford din Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute timp de 11 ani, de la 250.000 de femei. După ce au verificat vârsta la care au avut primul ciclu menstrual, specialiştii au observat că femeile care l-au avut înainte de 10 ani sau după vârsta de 17 au fost şi cele care fie sufereau de boli de inimă, fie au decedat ca urmare a acestora.

,,Este foarte bine că am descoperit legătura dintre faptul că prima menstruaţie apare prea devreme sau prea târziu şi afecţiunile cardiace. Pentru a evita apariţia prea devreme a ciclului menstrual sau prea târziu este important să avem grija ca fetele să nu aibă probleme cu greutatea, factor ce favorizează acest lucru, dar şi bolile de inimă”, a afirmat David Dunger, medic pediatru la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.