Vaccinul contra demenţei ar putea fi gata în câţiva ani

1 2 jpg jpeg

Demenţa este un sindrom care afectează memoria unei persoane, gândirea şi capacitatea sa de a îndeplini sarcinile de zi cu zi şi se manifestă preponderent la persoanele în vârstă. Însă, cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide cred că au găsit o modalitate de a o preveni înainte de a da semne de manifestare, în urma unei colaborări cu o echipă de cercetare de la Institutul de Medicină Moleculară şi de la Universitatea din California.

Cercetătorii australieni cred ca au creat cu succes o formulă de vaccin care ţinteşte proteinele neregulate beta-amiloid şi tau, cele care declanşează această maladie.

Profesorul de medicină Nikolai Petrovsky, de la Universitatea Flinders, a declarat miercuri pentru compania media News Corp că dacă descoperirea trece de testele pe oameni, ar putea fi disponibilă pentru utilizarea pe scară largă în termen de maximum cinci ani.

Dacă avem succes în studiile clinice, în trei până la cinci ani, am putea fi pe drumul spre unul dintre cele mai importante progrese din istoria medicală recentă“, a spus Petrovsky, citat de Agerpres.

Pentru a preveni demenţa, este important să adopţi un stil de viaţă sănătos, să evişi fumatul şi alcoolul în exces. Mişcarea este, de asemenea, de ajutor. Exerciţiile fizice măresc fluxul sanguin către creier şi aportul de oxigen. Sportul scade riscul de infarct şi de atac cerebral, doi factori de risc pentru demenţe. În cazul în care aceste activităţi sunt practicate spre bătrâneţe, riscul scade cu 32%.

Este de ajutor şi să ţi ţii mintea ocupată tot timpul, adică să faci cât mai multe exerciţii pentru memorie, să faci puzzle, rebusuri şi integrame.