Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei de sezon

1 2 jpg jpeg

Pentru cea mai mare parte a populaţiei, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate şi al bolnavilor cronici,cei care sunt cei mai vulnerabili în faţa gripei, pot apărea complicaţii periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces. O altă categorie expusă gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intră în contact cu pacienţi de la care pot contacta virusul gripal.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva gripei şi a complicaţiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populaţie la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.

Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, în acestă perioadă,

derulează

aducând în centrul atenţiei

pe care le poate avea

şi

Persoanele cu probleme medicale cronice - cu afecţiuni precum diabetul, bolile cardiace, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecţiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuşi în faţa gripei. Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare şi chiar situaţiile, în care viaţa poate fipusă în pericol.Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice pot prezenta un sistem imunitar slăbit, din cauza bolii în sine (ex: infecţia HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri îngreunează lupta organismului împotriva infecţiei gripale, crescând riscul de complicaţii, precum pneumonia, de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea anuală.

poate avea

şi în cazul

, având potenţialul de a genera

Sarcina determină modificări temporare în sistemul imunitar, care expun femeia la gripă, existând şi

din cauza gripei. Şi

pot fi afectaţi de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat şi, astfel, nu este capabil să lupte cu infecţiile.

poate conduce şi la

sau la

unui

.Gravidele care manifestă semne ale gripei, din care amintim:

trebuie să apeleze imediat la medic. Astfel,

atrage atenţia că

este

pentru

,

.

Gripa poate să aibă urmări grave şiîn rândul persoanelor de peste 65 de ani, ţinând cont că între 80-90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate în această categorie de vârstă, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de spitalizare în caz de gripă, deoarece sistemul imunitar este slăbit şi luptă mai greu cu infecţiile. Vaccinarea anuală, înainte de începerea sezonului gripal, este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi în anumite cazuri, de deces.

Expus unui risc crescut de a contacta gripa, în comparaţie cu populaţia adultă generală, este şi personalul medical. Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienţi sau de la colegi.În timpul epidemiilor de gripă, anumite studii au arătat că peste 50% din personalul medical care îngrijeşte pacienţii cu gripă poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesionişti fiind cei care lucrează în departamentele de urgenţă şi în clinici, dar şi asistentele medicale, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Odată contactat virusul de către un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atât la pacienţi, cât şi la toţi cei cu care interacţionează.

Unii pacienţi pot dezvolta complicaţii periculoase, existând cazuri de decese provocate de gripă în unităţile medicale neonatale de îngrijire intensivă şi în cele de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidenţiază datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, vaccinarea este recomandată întregului personal medical, înaintea începerii sezonului de gripă.

demarează, anual,

, cu accentul pe anumite

şi pe

în sezonul rece.

Anul acesta, Campania, ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, se implementează în 19 ţări europene. Alături de Albania, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Cehă, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia şi Ucraina, şi România este inclusă în campanie. Evenimentul implică o serie de acţiuni axate pe informarea profesioniştilor din sfera medicală, dar şi a populaţiei generale, cu privire la necesitatea vaccinării de sezon - o măsură esenţială în prevenirea gripei şi a potenţialelor sale complicaţii.

Organizator:Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Biroul pentru România

Campania de Informare privind Gripa se derulează sub egida Ministerului Sănătăţii

Parteneri: Colegiul Medicilor Bucureşti, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Naţională de Microbiologie, Asociaţia Română pentru Educaţie în Diabet, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Asociaţia Pro Imunizare, Asociaţia Mame pentru Mame

Parteneri media:SănătateaTV.ro, Senso TV, Speranţa TV, Mesagerul de Sibiu, Tion, Timişoara Express, Pro FM, Ziarul de Iaşi, Ziua de Vest, ComunicateMedicale.ro, Doctorquinn.ro, GhidCabinet.ro, Gândeşte-pozitiv.ro, Sănătatea Buzoiană, Săptămâna Medicală