Vaccin promiţător pentru femeile cu cancer ovarian

1 2 jpg jpeg

Trei sferturi dintre femeile care au primit noua schemă de imunoterapie în doi paşi au răspuns la tratament. Mai mult, la una dintre paciente, cancerul a intrat în remisie.

Strategia imunoterapeutică folosită de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Pennsylvania are două etape: vaccinarea celulelor dendritice şi terapia adresată celulelor T. Este pentru prima dată când o astfel de terapie a fost folosită pentru pacientele cu cancer ovarian.

La cercetare au participat 31 de paciente cu cancer ovarian în stadiile 3 şi 4. Vaccinarea a adus beneficii în proporţie de 61%, în timp ce ambele forme de terapie a adus îmbunătăţiri de 75%.

Vaccinul a folosit celule din tumoarea pacientelor, pentru ca sistemul imunitar al acestora să fie „instruit” să atace masa tumorală.

Cancerul ovarian este numit şi „ucişaşul tăcut”, deoarece simptomele acestei boli sunt insesizabile în primele stadii. Urinarea frecventă, balonarea şi constipaţia, câteva dintre simptomele acestui tip de cancer, pot fi puse pe seama altor probleme de sănătate.