Urcatul scărilor menţine creierul tânăr

1 2 jpg jpeg

Până acum toţi erau de acord că acest tip de mişcare este excelent pentru menţinerea formei fizice. Însă studiul condus de Jason Steffener de la Universitatea Concordia din Montreal a arătat un nou avantaj pentru cei care nu evită să urce scări. Cu cât cineva urcă mai multe scări, cu atât creierul său va părea mai "tânăr" în plan strict fizic. Cine face acest lucru toată viaţa prezintă o scădere a vârstei creierului cu 0,58 ani, arată Agerpres.

Până să ajungă la această cifră precisă, echipa profesorului Steffener a examinat creierele a 331 de adulţi, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), metodă ce permite măsurarea volumului de materie cenuşie din creier.

Îmbătrânirea se caracterizează printr-o pierdere vizibilă de materie cenuşie. Echipa a comparat volumul cerebral al participanţilor în funcţie de câte ori au urcat scările zilnic. Rezultatul evident a fost că, cu cât o persoană urcă mai multe etaje pe zi, cu atât creierul său rămâne mai tânăr.

Concluziile studiului ar trebui să îi convingă pe amatorii de urcat cu liftul să mai urce şi pe scări pentru a încetini îmbătrânirea creierului. Cercetarea mai arată că, cu cât un om are mai mulţi ani de studiu, cu atât creierul lui rămâne mai tânăr, câştigul fiind şi mai mare decât în cazul mişcării pe scări: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat. Sfatul site-ului directmatin.fr pentru cei care vor să îşi păstreze tinereţea creierului este prin urmare să înveţe cât mai mult şi să urce scări.