Unii cozonaci din România conţin doar urme de cacao

1 2 jpg jpeg

Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ,,Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor. Astfel, din analiza etichetelor a reieşit că, în afară de făină, zahăr, drojdie şi sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc şi alte ingrediente: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori. Conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% şi 2%. Niciunul din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se menţionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului. Un singur producător de cozonaci dintre cei ale căror produse au fost analizate declară că foloseşte făina tip 000. „Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradiţional. În compoziţia acestuia există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi: şrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oţet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranţi, conservanţi şi îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România. Românii consumă în perioada Crăciunului şi a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adică de circa zece ori mai mulţi cozonaci decât într-o lună obişnuită.