Un sfert din populaţia României suferă de o formă de alergie

1 alergie jpg jpeg

Prof. Dr. Carmen Panaitescu, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Alergologie ┼či Imunologie Clinic─â trage un semnal de alarm─â legat de inciden┼úa bolilor alergice ├«n Rom├ónia.

ÔÇťSe estimeaz─â c─â inciden┼úa bolilor alergice este ├«n cre┼čtere, ca ┼či ├«n toate ┼ú─ârile UE, aproximativ 8 milioane de rom├óni (adul┼úi ┼či copii) sufer─â de o form─â de alergie. Este important de men┼úionat c─â cele mai multe afec┼úiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calit─â┼úii vie┼úii pacientului, at├ót din perspectiva vie┼úii sociale c├ót ┼či profesionale, gener├ónd costuri semnificative la nivelul sistemului de s─ân─âtate public─â ┼či al societ─â┼úii. Sistemele de ├«ngrijire a s─ân─ât─â┼úii se confrunt─â cu costuri ridicate pentru managementul pacien┼úilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de ├«ngrijire a s─ân─ât─â┼úii, farmacoterapie, absen┼úe de la locul de munc─â ┼či pierderea productivit─â┼úiiÔÇŁ. Prevalen┼úa, dar ┼či complexitatea ┼či severitatea bolilor alergice este ├«n continu─â cre┼čtere la nivel mondial, afect├ónd ├«n special copiii ┼či tinerii. ├Än Europa, se estimeaz─â c─â unul din 4 europeni sufer─â de o afec┼úiune alergic─â ┼či se preconizeaz─â c─â ├«n viitorii 5 ani unul din doi europeni va fi alergic. ├Än cifre, povara acestor boli este uria┼č─â: 300 de milioane de pacien┼úi cu astm, 400 de milioane cu rinit─â alergic─â, 200-250 de milioane cu alergii alimentare ┼či peste 10% din popula┼úie cu reac┼úii alergice la medicamente. Mai mult, afec┼úiunile alergice pot evolua spre forme severe, amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â, a┼ča cum este anafilaxia. ÔÇ×├Än aceste condi┼úii, Societatea Rom├ón─â de Alergologie ┼či Imunologie Clinic─â este angrenat─â ├«n elaborarea strategiei na┼úionale de management al bolilor alergice, promov├ónd o abordare multidisciplinar─â, ├«n concordan┼ú─â cu recomand─ârile interna┼úionale. ├Än aceast─â perioad─â pandemic─â, ne aducem contribu┼úia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de s─ân─âtate pentru pacien┼úii alergici dar ┼či pentru solu┼úionarea poten┼úialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti COVID-19, conform recomand─ârilor interna┼úionale. Av├ónd ├«n vedere importan┼úa cercet─ârii, sus┼úinem dezvoltarea re┼úelei na┼úionale de centre de cercetare ├«n alergologie, ├«n paralel cu ├«nt─ârirea leg─âturilor cu societ─â┼úile profesionale interna┼úionaleÔÇŁ, Prof. Dr. Carmen Panaitescu, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Alergologie ┼či Imunologie Clinic─â.

Prevalenţa alergiilor în România - analiză

Rinita alergic─â are o prevalen┼ú─â estimat─â ├«n r├óndul adul┼úilor de 20%-25%, deci afecteaz─â tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii sufer─â de aceast─â form─â de afec┼úiune, considerat─â cea mai frecvent─â afec┼úiune cronic─â a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele fa┼ú─â de care exista sensibilizare (de tip indoor ÔÇô ca de exemplu acarienii din praful de cas─â, sporii de fungi, scuamele de animal sau outdoor ÔÇô ca de exemplu polenurile de copaci timpurii) sau la intercurente;

Astmul alergic are o prevalen┼ú─â ├«n popula┼úia adult─â de 5% ┼či mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. Studiile actuale publicate ├«n Rom├ónia eviden┼úiaz─â ca p├ón─â la 40% dintre pacien┼úii cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitant─â, cu simptome nocturne, afectarea activit─â┼úilor zilnice uzuale, exacerb─âri frecvente ÔÇô dintre care unele necesit─â interven┼úie medical─â specializat─â ├«n serviciile de urgen┼ú─â sau spitalizare ┼či au risc de deces.

Dermatita atopic─â are o prevalen┼ú─â ├«n popula┼úia adult─â de 3%-5% ┼či mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil sufer─â de aceast─â afec┼úiune cutanat─â, uneori cu forme severe, greu de tratat;

Alergiile alimentare afecteaz─â aproximativ 2% dintre adul┼úi, ┼či 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari ┼či copii mici, la care reac┼úiile alergice apar majoritar la c├óteva alergene - lapte, soia, gr├óu ┼či ou (care se remit ├«n timp) ┼či la nuci ┼či fructe de mare (care pot dura toat─â via┼úa). Manifest─ârile pot fi u┼čoare, dar ┼či severe, amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â, atunci c├ónd evolueaz─â spre anafilaxie.

Alergiile medicamentoase afecteaz─â tot mai multe persoane, datele sunt greu de sistematizat, dar se apreciaz─â c─â afecteaz─â ├«ntre 5%-7% dintre adul┼úi ┼či 3%-4% dintre copii. ┼×i ├«n acest caz, manifest─ârile pot fi u┼čoare, dar ┼či severe, amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â, atunci c├ónd evolueaz─â spre anafilaxie;

Urticaria cronic─â afecteaz─â tot mai multe persoane, respectiv 3-4% dintre adul┼úi ┼či 2% dintre copii. Deoarece nu sunt date de prevalen┼ú─â ├«n Rom├ónia, ne raport─âm la literatura de specialitate, care indic─â faptul c─â ├«n orice moment ├«ntre 0,5-1% din popula┼úie sufer─â de urticarie cronic─â spontan─â, dintre care au un r─âspuns favorabil la terapia antihistaminic─â ├«ntr-un procent variabil, ├«ntre 20 ┼či 50%, restul necesit├ónd terapii inovative.