Un nou test sangvin de depistare prenatal─â a sindromului Down

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, citată de Mediafax, a fost publicată în revista New England Journal of Medicine. Un renumit spital din Marea Britanie a început deja să ofere pacientelor sale teste sangvine similare.

├Än prezent, ├«n Marea Britanie, femeile ├«ns─ârcinate sunt analizate ├«n func┼úie de v├órst─â ┼či de rezultatele unei scan─âri cu ultrasunete, iar cele care prezint─â un risc crescut de a na┼čte bebelu┼či cu sindrom Down sunt sf─âtuite s─â fac─â teste suplimentare.

Testele medicale actuale sunt invazive ┼či constau ├«n prelevarea, cu ajutorul unui ac, a unei mostre din placenta sau din fluidul amniotic care ├«nconjoar─â fetu┼čii. Aceast─â procedur─â delicat─â cauzeaz─â cre┼čterea riscului de avort spontan. Testele sangvine constau ├«n depistarea de fragmente de ADN provenind din placent─â care ajung ├«n fluxul sangvin al mamelor.

Sindromul Down este o afec┼úiune cromozomial─â, cauzat─â de prezen┼úa ├«n ADN-ul fetusului, ├«nc─â din momentul conceperii sale, a unei perechi suplimentare de cromozomi. Acest fragment genetic suplimentar poate fi detectat ├«n s├óngele mamei.Dac─â rezultatele testelor ini┼úiale vor fi confirmate de o serie de teste viitoare, atunci descoperirea savan┼úilor americani va duce la sc─âderea semnificativ─â a num─ârului de femei ├«ns─ârcinate care vor fi nevoite s─â apeleze la acea procedur─â medical─â extrem de invaziv─â ┼či periculoas─â care este practicat─â ├«n prezent.

Studiul a fost realizat de cercet─âtorii de la Universitatea California din San Francisco.

Testul lor sangvin a identificat ├«n mod corect 38 de cazuri de sindrom Down ├«n r├óndul unui e┼čantion de aproape 16.000 de femei ├«ns─ârcinate. Scan─ârile efectuate ├«n r├óndul testelor de baz─â, conform procedurilor actuale, au descoperit doar 30 de cazuri ┼či au prezentat o rat─â mai mare de cazuri fals-pozitive.