Un cuplu din patru are aceleaşi tulpini de HPV

1 2 jpg jpeg

Virusurile papiloma umane se transmit mai repede la cuplurile recent formate, au descoperit specialiştii de la Cancer Center „H. Lee Mofitt” şi Institutul de Cercetare din cadrul Universităţii din Florida de Sud, SUA. Un cuplu din patru are aceleaşi tulpini de HPV, arată cercetarea.

„Virusurile papiloma umane sunt foarte contagioase. Atunci când doi parteneri formează un cuplu ei vor împărţi şi aceste virusuri foarte, foarte repede”, spune cercetătorul Alan Nytray.

În cadrul cercetării, 88 de cupluri au fost testate pentru detectarea HPV. 75% dintre acestea aveau o relaţie monogamă de cel puţin şase luni. Niciunul dintre participanţi nu a fost diagnosticat cu o boală cauzată de infecţia cu HPV. Pe ansamblu, în jur de 45% dintre femei şi 55% dintre bărbaţi erau purtători ai unei tulpini de HPV. În 35% dintre cupluri, niciunul dintre parteneri nu aveau HPV, iar 24% aveau în comun cel puţin o tulpină de HPV. În 11 cupluri, ambii partenei erau purtători de HPV, dar nu cu aceleaşi tulpini, în timp ce în cadrul a 25 de cupluri, doar unul dintre parteneri era purtător de HPV.

Cei mai mulţi dintre partenerii care aveau în comun aceleaşi tulpini erau de aceeaşi vârstă, ceea ce sugerează că infecţia cu HPV ar putea avea legătură cu răspunsul imun în funcţie de vârstă.