Turele de noapte te pot lăsa fără urmaşi

1 2 jpg jpeg

O nouă descoperire uluitoare făcută de oamenii de ştiinţă atrage un semnal de alarmă pentru femeile care îşi doresc copii. Lucrul peste program şi orele de noapte reduc cu 80% şansele de procreere.

Studiile mai arată că femeile care lucrează în ture de noapte sunt cu 33% mai expuse riscului să fie copleşite de tulburările psihice, cum sunt anxietatea şi depresia.

Lucratul pe timpul nopţii predispune la un risc de 29% de a suferi avort spontan. Cum s-a ajuns la aceste cifre?

Cercetătorii au studiat cum afectează munca pe timpul nopţii şi au descoperit că privarea de somn provoacă perturbarea ceasului biologic al organismului, iar consecinţele nefaste asupra corpului pot afecta procesul de concepere.

De fapt, se mai arată în studiile efectuate de experţii de la Southampton University, Marea Britanie, că oricare program de lucru care nu respectă cât de cât o rutină, spre exemplu să se muncească de la ora 09.00 la ora 17.00, poate duce la dereglări şi risc de avort spontan.

Din păcate, parcurgem o perioada în care „programul flexibil“ face parte din fişa majorităţii posturilor.

Oamenii de ştiinţă mai spun că muncitorii în ture de noapte sunt de două ori mai susceptibili să fie integraţi în categoria persoanelor cu probleme de fertilitate, ceea ce înseamnă ca pot să nu obţină niciun rezultat după un an de încercări.