Tulburările de somn pot anunţa boala Alzheimer

1 2 jpg jpeg

După ce au efectuat mai multe analize, specialiştii americani au descoperit că tulburările de somn se numără printre simptomele timpurii ale bolii Alzheimer.

Astfel de tulburări pot apărea chiar dacă persoana nu suferă de pierderi de memorie sau de alte probleme cognitive, specifice bolii.

La cercetare au participat 145 de voluntari, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 75 de ani, care nu avea probleme cognitive.

După ce au analizat mostre din lichidul spinal, cercetătorii au observat că 32 dintre participanţi aveau un risc ridicat de a suferi de Alzheimer datorită prezenţei plăcilor amiloide formate la nivelul creierului.

După ce voluntarii au răspuns la mai multe întrebări privind progarmul de somn, specialiştii au observat că cei 32 de voluntari aveau somnul perturbat.

,,Asocierea dintre tulburările de somn şi simptomele precoce ale Alzheimerului ne ajută să dezvoltăm strategii de diagnosticare din timp a acestei afecţiunii. Descoperirea ne permite să tratăm din timp persoanele care prezintă astfel de markeri, astfel încât numărul cazurilor descoperite târziu de Alzheimer să se reducă”, a precizat David Holtzman, şeful departamentului de Neurologie de la Universitatea din Washington, SUA.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Neurologia”.