Tuberculoza rezistentă, diagnosticată mai repede

1 2 jpg jpeg

Cu ajutorul lor, experţii Programului Naţional de Control al Tuberculozei diagnostichează acum cazurile de tuberculoză rezistentă, în doar 3 zile.

“Noile echipamente reduc întârzierea diagnosticului de tuberculoză multidrog-rezistentă de la peste trei luni la mai puţin de o săptămână, rupând astfel ciclul de transmitere a bolii în comunitate şi prevenind moartea prematură a pacienţilor, în timp ce asteaptă un diagnostic”, declară Dr. Silvia Asandi, Manager General al Fundaţiei RAA.

Tuberculoza multi-drog rezistentă este o boală care, nediagnosticată la timp şi netratată corespunzator, poate duce la moartea pacientului. Bolnavii de TB-MDR transmit mai departe tuberculoza rezistentă la tratament, care nu se vindecă cu medicamentele obişnuite, necesită o perioadă de spitalizare prelungită şi un tratament greu de suportat, costisitor şi de lungă durată (24 luni).

“Avem o reală nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic, avem nevoie de tratament continuu, complet şi de calitate, de monitorizare şi supraveghere la nivelul întregii ţări, de servicii sociale şi suport psihologic pentru pacienţi”, spune Dr. Gilda Popescu, de la Institutul Marius Nasta, Coordonatorul Tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.