Tu ştii cât pepene e indicat să mănânci pe zi?

1 2 jpg jpeg

Pepenele verde – numit şi harbuz sau lubeniţă – are un conţinut caloric scăzut, ceea ce îl face un aliat de nădejde când vrem să să avem un trup de invidiat pe plajă. Astfel, 100 g conţin doar 30-35 de calorii - dar multe vitamine şi minerale.

• Vitaminele A şi C. O porţie de pepene ne poate asigura necesarul zilnic de aceste vitamine.

• Licopen. Pigmentul roşu al miezului pepenelui verde este un antioxidant studiat pentru capacitatea sa de protecţie împotriva cancerului, mai ales a celui de prostată.

• Potasiu. 1 felie de 100 g conţine aproximativ 220 g de potasiu. Acesta contribuie la o bună funcţionare a sistemului muscular şi a inimii, reglează metabolismul celular şi stimulează sinteza proteinelor.

• Citrulină, un aminoacid al cărui nume este derivat din „citrullus”, cuvântul latin pentru pepene verde. Citrulina ajută la eliminarea unor substanţe toxice din organism, stimulează circulaţia sângelui în organism şi tratează disfuncţiile sexuale la bărbaţi.

Citeşte şi: Slăbeşte cu supa rece de pepene!

• Apă. Conţinutul mare de apă hidratează şi stimulează activitatea renală. Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Pepenele verde trebuie consumat cu pondere. Chiar dacă aduce o valoare de hidratare foarte ridicată (91,5 g apă la 100 g de pepene), nu e indicat să depăşim maxim 600-800 g pe zi, restul caloric al zilei fiind imperativ să consiste din mese normale, cu echilibru între macronutrimenţi.

Atenţie dacă suferiţi de tensiune arterială crescută! Ingerarea de pepene verde excesiv implică o scădere a aportului de apă separat. Date fiind şi temperaturile ridicate, cele 3 elemente (pepene excesiv + apă excesiv + temperatura ridicată) pot duce la crize de hipertensiune arterială.