Tratamentul cancerului de prostat─â: non-invaziv ┼či cu precizie milimetric─â (P)

1 2 jpg jpeg

Simptomatologia cancerului de prostat─â

Prostata reprezint─â o gland─â masculin─â a sistemului reproduc─âtor, a┼čezat─â inferior de vezica urinar─â. Din acest motiv, principalele manifest─âri ale adenocarcinomului de prostat─â sunt de natura urinar─â: disurie, nicturie ┼či hematurie. De asemenea, mai pot fi asociate, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, fatigabilitate, durere puternic─â ┼či senza┼úie de durere la nivelului pelvisului, impoten┼ú─â.

Totu┼či, ├«n fazele incipiente, simptomatologia poate lipsi, motiv pentru care este recomandat screening-ul. Profesorul doctor Cemil Uygur de la Departamentul de Urologie al Centrului Medical Anadolu, sus┼úine c─â principalul obiectiv ├«n ceea ce prive┼čte cancerul de prostat─â, ar trebui s─â fie diagnosticarea c├ót mai rapid─â a patologiei, atunci c├ónd tumora este tratabil─â.

Diagnosticarea cancerului de prostat─â

Cancerul la prostat─â apare rar ├«nainte de 50 de ani, ├«ns─â o dat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, riscul apari┼úiei unei tumori maligne cre┼čte, motiv pentru care este recomandat─â determinarea Antigenului Specific Prostatic (PSA) ┼či tu┼čeul rectal.

PSA se determin─â serologic. Suspiciunea de cancer prostatic apare la valori de peste 4ng/ dl. Tu┼čeul rectal reprezint─â o examinare clinic─â, ├«n care medicul urolog examineaz─â dimensiunea, consisten┼úa precum ┼či prezen┼úa/absen┼úa unor anomalii la nivelul prostatei.

Ridicarea suspiciunii de cancer prostatic va trebui confirmat─â prin biopsie care va fi interpretat─â de medicul anatomo-patolog. ├Än func┼úie de stadiul ├«n care se afl─â afec┼úiunea, dar ┼či alte informa┼úii furnizate de medicul specialist, se alege cea mai bun─â abordare terapeutic─â pentru cazul respectiv.

Tratamentul cancerului de prostat─â

Radioterapia este indicat─â pentru pacien┼úii care au speran┼ú─â de via┼ú─â mai mic─â de 10 ani ┼či care au contraindica┼úie pentru chirurgie. Pentru stadiile medii ┼či avansate, se recomand─â tratamentul chirurgical ├«n combina┼úie cu radioterapia.

Adenocarcinoamele localizate pot fi tratate cu hormoni antitumorali care pot mic┼čora volumul tumorii ┼či ├«mpiedica apari┼úia metastazelor.

Truebeam - energie mare fără afectarea organelor învecinate

Truebeam reprezint─â o metod─â de tratament ambulatoriu, non-invaziv─â, de mare precizie ┼či rapid─â ├«n tratarea diverselor tipuri de cancer. Este un dispozitiv ├«n ├«ntregime digital care poate integra multiple tehnici de tratament ├«ntr-o singur─â platform─â:

ÔÇó radioterapia conforma┼úional─â 3D ÔÇó radioterapie de intensitate modulat─â ÔÇó radioterapie ghidat─â imagistic ÔÇó radiochirurgie stereotactic─â ÔÇó Rapid Arc ÔÇó iradiere fotonic─â total─â ┼či pe jum─âtate de corp.

Gra┼úie Truebeam, tehnologie folosita si la Centrul Medical Anadolu, au ap─ârut ├«mbun─ât─â┼úiri considerabile ├«n ceea ce prive┼čte tratamentul cancerelor, perioadele de tratament fiind reduse cu 50%, fa┼ú─â de tratamentul conven┼úional.