Tratamentul cancerului de prostată: non-invaziv şi cu precizie milimetrică (P)

1 2 jpg jpeg

Simptomatologia cancerului de prostată

Prostata reprezintă o glandă masculină a sistemului reproducător, aşezată inferior de vezica urinară. Din acest motiv, principalele manifestări ale adenocarcinomului de prostată sunt de natura urinară: disurie, nicturie şi hematurie. De asemenea, mai pot fi asociate, greaţă, vărsături, fatigabilitate, durere puternică şi senzaţie de durere la nivelului pelvisului, impotenţă.

Totuşi, în fazele incipiente, simptomatologia poate lipsi, motiv pentru care este recomandat screening-ul. Profesorul doctor Cemil Uygur de la Departamentul de Urologie al Centrului Medical Anadolu, susţine că principalul obiectiv în ceea ce priveşte cancerul de prostată, ar trebui să fie diagnosticarea cât mai rapidă a patologiei, atunci când tumora este tratabilă.

Diagnosticarea cancerului de prostată

Cancerul la prostată apare rar înainte de 50 de ani, însă o dată cu înaintarea în vârstă, riscul apariţiei unei tumori maligne creşte, motiv pentru care este recomandată determinarea Antigenului Specific Prostatic (PSA) şi tuşeul rectal.

PSA se determină serologic. Suspiciunea de cancer prostatic apare la valori de peste 4ng/ dl. Tuşeul rectal reprezintă o examinare clinică, în care medicul urolog examinează dimensiunea, consistenţa precum şi prezenţa/absenţa unor anomalii la nivelul prostatei.

Ridicarea suspiciunii de cancer prostatic va trebui confirmată prin biopsie care va fi interpretată de medicul anatomo-patolog. În funcţie de stadiul în care se află afecţiunea, dar şi alte informaţii furnizate de medicul specialist, se alege cea mai bună abordare terapeutică pentru cazul respectiv.

Tratamentul cancerului de prostată

Radioterapia este indicată pentru pacienţii care au speranţă de viaţă mai mică de 10 ani şi care au contraindicaţie pentru chirurgie. Pentru stadiile medii şi avansate, se recomandă tratamentul chirurgical în combinaţie cu radioterapia.

Adenocarcinoamele localizate pot fi tratate cu hormoni antitumorali care pot micşora volumul tumorii şi împiedica apariţia metastazelor.

Truebeam - energie mare fără afectarea organelor învecinate

Truebeam reprezintă o metodă de tratament ambulatoriu, non-invazivă, de mare precizie şi rapidă în tratarea diverselor tipuri de cancer. Este un dispozitiv în întregime digital care poate integra multiple tehnici de tratament într-o singură platformă:

• radioterapia conformaţională 3D • radioterapie de intensitate modulată • radioterapie ghidată imagistic • radiochirurgie stereotactică • Rapid Arc • iradiere fotonică totală şi pe jumătate de corp.

Graţie Truebeam, tehnologie folosita si la Centrul Medical Anadolu, au apărut îmbunătăţiri considerabile în ceea ce priveşte tratamentul cancerelor, perioadele de tratament fiind reduse cu 50%, faţă de tratamentul convenţional.