Tratament revoluţionar pentru fibrilaţia atrială

1 2 jpg jpeg

Implantarea dispozitivului Watchman reprezintă soluţia revoluţionară pentru eliminarea riscurilor survenite în urmă fibrilatiei atriale. Dispozitivul Watchman sigilează încăperea în care se formează trombii, respectiv auriculă stânga, în urmă unei proceduri minim invazive, realizată în sala de angiografie.

Înainte de a începe procedura propriu-zisă se practică ecografie transesofagiană pentru a evidenţia prezenţa sau absenţa trombilor şi pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.

De asemenea, este necasară o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evaluează coagularea sângelui la pacienţii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacienţii cu fibrilaţie atrială trebuie să fie între 2 şi 3 pentru că tratamentul să fie eficient).

Ulterior, după asepsia locală şi anticoagulare optimă, medicul intervenţionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza venă femurală. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teacă, ulterior pe teacă se introduc catetere până la nivelul inimii.

Se injectează substanţă de contrast şi se practică angiograme seriate pentru a verifică în permanentă poziţia cateterelor. Folosind ecografia transesofagiană intraprocedural se pune în evidenţă partea septului interatrial (peretele care desparte cele două atrii) care este cea mai adecvată pentru punctia transseptala şi, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept în atriul stâng.

Ulterior, vor fi înaintate la acest nivel cateterul şi dispozitivul ales pe baza măsurătorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi poziţionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verifică poziţia lui prin ecografie tranesofagiana şi angiografie.

Dacă poziţia dispozitivului Watchman este corectă, atunci acesta va fi eliberat. În caz contrar, va fi repoziţionat şi nouă poziţie va fi reverificată. Odată ce s-a stabilit că dispozitivul este în poziţie corectă, se vor îndepărta toate cateterele şi procedura se consideră încheiată.

Important este de menţionat faptul că procedura este una minim invazivă, se realizează printr-o punctie la nivelul piciorului de 5 mm, iar pacientul este externat după doar 24 de ore!