Tratament revoluţionar pentru fibrilaţia atrială

1 2 jpg jpeg

Implantarea dispozitivului Watchman reprezintă soluţia revoluţionară pentru eliminarea riscurilor survenite în urmă fibrilatiei atriale. Dispozitivul Watchman sigilează încăperea în care se formează trombii, respectiv auriculă stânga, în urmă unei proceduri minim invazive, realizată în sala de angiografie.

├Änainte de a ├«ncepe procedura propriu-zis─â se practic─â ecografie transesofagian─â pentru a eviden┼úia prezen┼úa sau absen┼úa trombilor ┼či pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.

De asemenea, este necasar─â o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evalueaz─â coagularea s├óngelui la pacien┼úii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacien┼úii cu fibrila┼úie atrial─â trebuie s─â fie ├«ntre 2 ┼či 3 pentru c─â tratamentul s─â fie eficient).

Ulterior, dup─â asepsia local─â ┼či anticoagulare optim─â, medicul interven┼úionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la r─âd─âcina coapsei) pentru a vizualiza ven─â femural─â. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teac─â, ulterior pe teac─â se introduc catetere p├ón─â la nivelul inimii.

Se injecteaz─â substan┼ú─â de contrast ┼či se practic─â angiograme seriate pentru a verific─â ├«n permanent─â pozi┼úia cateterelor. Folosind ecografia transesofagian─â intraprocedural se pune ├«n eviden┼ú─â partea septului interatrial (peretele care desparte cele dou─â atrii) care este cea mai adecvat─â pentru punctia transseptala ┼či, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept ├«n atriul st├óng.

Ulterior, vor fi ├«naintate la acest nivel cateterul ┼či dispozitivul ales pe baza m─âsur─âtorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi pozi┼úionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verific─â pozi┼úia lui prin ecografie tranesofagiana ┼či angiografie.

Dac─â pozi┼úia dispozitivului Watchman este corect─â, atunci acesta va fi eliberat. ├Än caz contrar, va fi repozi┼úionat ┼či nou─â pozi┼úie va fi reverificat─â. Odat─â ce s-a stabilit c─â dispozitivul este ├«n pozi┼úie corect─â, se vor ├«ndep─ârta toate cateterele ┼či procedura se consider─â ├«ncheiat─â.

Important este de menţionat faptul că procedura este una minim invazivă, se realizează printr-o punctie la nivelul piciorului de 5 mm, iar pacientul este externat după doar 24 de ore!