Tratament eficient pentru melanom, disponibil şi în România

1 2 jpg jpeg

Este vorba despre terapia care are ca substanţă activă vemurafenib, singurul medicament personalizat destinat persoanelor cu melanom metastatic.

Medicamentul se adresează pacienţilor cu mutaţia BRAFV600, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.

În jumătate din cazurile de melanom, boala este cauzată de o mutaţie genetică a acestei proteine, care este implicată în creşterea celulelor normale şi în supravieţuirea celulară. Această mutaţie duce, de asemenea, la o creştere excesivă a celulelor şi la apariţia cancerului.

Mutaţia proteinei BRAFV600 se poate pune în evidenţă şi în ţara noastră, printr-un test din tumoră.

Incidenţa melanomului este în creştere, în Europa existând 12 cazuri la 100.000 de persoane. Factorii de risc în apariţia bolii sunt expunerea frecventă la soare, istoricul de melanom şi numărul mare de aluniţe (boala poate apărea însă şi pe tegument normal).

"Apariţia acestui nou medicament este cu atât mai importantă pentru pacienţi, având în vedere că în ultimii 30 de ani nu a existat niciun progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament", a declarat prof. dr. Rodica Cosgarea, de la Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.