Transplantul celular, o soluţie pentru regenerarea ficatului

2 jpg jpeg

Cercet─âtorii de la Medical Research Council au demonstrat prin intermediul unui studiu realizat pe ┼čoareci faptul c─â un ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de func┼úionare aproape normal─â, potrivit bbc.com, citat de Mediafax. O serie de teste suplimentare se desf─â┼čoar─â ├«n aceast─â perioad─â pe ┼úesuturi umane.

Ficatul de┼úine o capacitate remarcabil─â de a se reface. Chiar dac─â jum─âtate din organ este ├«ndep─ârtat pe cale chirurgical─â, ficatul poate s─â creasc─â la loc ┼či s─â ajung─â la dimensiunile ini┼úiale.

Autorii studiului, cercetători la Universitatea Edinburgh, au analizat potenţialul regenerativ al ficatului.

În mod normal, principalul tip de celule din ficat - hepatocite - sunt capabile să asigure o regenerare a organului.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Stuart Forbes, a explicat c─â hepatocitele, ├«n mod normal, se divid foarte u┼čor, dar ├«n cele din urm─â ele renun┼ú─â la aceast─â abilitate de a se divide, pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónesc. Acesta este procesul pe care ├«l observ─âm ├«n toate cazurile de afec┼úiuni hepatice severe.

Cercet─âtorii din Edinburgh au analizat un grup de celule str├óns ├«nrudite cu hepatocitele - celulele su┼č─â din ductul biliar.

Injectarea acestor celule ├«n ficatul bolnav al ┼čoarecilor a dus la o regenerare aproape complet─â a organului.

Totu┼či, profesorul Forbes consider─â c─â transplantul de ficat r─âm├óne principala op┼úiune pentru pacien┼úi ┼či ├«i ├«ndeamn─â pe britanici s─â se ├«nscrie ├«n num─âr mai mare ├«n registrul donatorilor de organe din aceast─â ┼úar─â.