Tot mai mulţi dintre copiii aleg să plece de acasă

1 2 jpg jpeg

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, în perioada 15.05.2014 - 15.05.2015, în ţara noastră au fost raportate 3.736 de dispariţii în rândul copiilor. În peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariţii sunt înregistrate în rândul adolescenţilor.

Dintre cei 3.736 de copii disp─âru┼úi, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1085 au v├órsta cuprins─â ├«ntre 10 ┼či 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleac─â inten┼úionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioad─â nedeterminat─â. Majoritatea acestora, respectiv 3733, au fost g─âsi┼úi ├«n aceea┼či perioad─â men┼úionat─â mai sus - 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1093 dintre cei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 10 ┼či 14 ani ┼či 2511 dintre cei mai mari de 14 ani.

Potrivit reprezentan┼úilor IGPR, principalele motive care ├«i determin─â pe copii s─â ├«┼či p─âr─âseasc─â familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, l─âsarea ├«n grija bunicilor sau a altor rude, odat─â cu plecarea apar┼úin─âtorilor legali la munc─â ├«n str─âin─âtate, lipsa comunic─ârii cu p─ârin┼úii, lipsa de educa┼úie, abandonul ┼čcolar ┼či influen┼úa anturajului negativ, consumul de alcool ┼či substan┼úe halucinogene sau situa┼úia economic─â a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de c─âtre Federa┼úia European─â pentru Copilul Disp─ârut ┼či Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plec─ârilor voluntare, din total dispari┼úiilor ├«n r├óndul copiilor, este mult mai mic - de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescen┼úi cu v├órste cuprinse ├«ntre 15 ┼či 16 ani.

,,Adolescen┼úa este o v├órst─â dificil─â, at├ót pentru copii, c├ót ┼či pentru p─ârin┼úi, profesori ┼či alte persoane care ├«i au ├«n ├«ngrijire. Provoc─ârile acestei v├órste ├«i expun pe adolescen┼úi la o serie de riscuri prin fuga de acas─â - exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil ├«l reprezint─â ┼či copiii din centrele de ocrotire, care fug ├«n mod repetat din aceste institu┼úii. Fuga reprezint─â ├«n viziunea lor o solu┼úie la problemele cu care se confrunt─â, ├«ns─â nu con┼čtientizeaz─â c─â problemele din afara familiei ┼či a acestor institu┼úii de ocrotire sunt mult mai mari ┼či, uneori, imposibil de dep─â┼čit. Situa┼úia cu care ne confrunt─âm trebuie abordat─â urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotriv─â copiilor, c├ót ┼či adul┼úilor care ├«i au ├«n grij─âÔÇŁ, spune Gabriela Alexandrescu, Pre┼čedinte Executiv al Salva┼úi Copiii Rom├ónia, referindu-se la datele de la nivel na┼úional, c├ót ┼či la cele de la nivel european.

Ca ├«n fiecare an, campaniile de informare se desf─â┼čoar─â la nivel na┼úional, ├«n Timi┼čoara, Ia┼či, Suceava, T├órgu Mure┼č, Dolj, Bra┼čov, Neam┼ú, Vaslui, Hunedoara, Cara┼č Severin, Arge┼č, Constan┼úa, ├«n ┼čcoli ┼či licee, ┼či constau ├«n workshop-uri cu p─ârin┼úi, profesori ┼či copii, campanii stradale ┼či campanii interactive de informare prin forumuri.

Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii s─â con┼čtientizeze riscurile asociate dispari┼úiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificult─â┼úilor cu care copiii se confrunt─â ┼či de a asigura interven┼úia ├«n cadrul unui parteneriat solid ├«ntre p─ârin┼úi, profesori, consilieri ┼čcolari, psihologi ┼či poli┼úie.