Ţigara electronică nu te ajută să renunţi la fumat

1 2 jpg jpeg

Potrivit rezultatelor studiului, dispozitivele electronice sunt o alternativă numai pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece fumătorii se vor întoarce la vechiul obicei în aproximativ şase-opt luni mai târziu.

Cercetătorii avertizează că ţigările electronice provoacă tuse seacă, iritaţii ale gâtului, respiraţie dificilă, dar şi probleme mai grave, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii.

Autorul principal al studiului, medicul Riyad al-Lehebi de la Universitatea din Toronto, spune că nu există până acum dovezi care să arate că ţigările electronice ar fi eficiente în oprirea fumatului.

,,Fumatul rămâne cauza principală a morţilor premature în Regatul Unit, iar noi încurajăm fumătorii care vor să renunţe să încerce mai întâi metodele sigure, cum ar fi programele specializate de întrerupere”, informează Penny Woods, şeful executiv al Fundaţiei Britanice a Plămânului (British Lung Foundation).

Dezavantajul ţigărilor electronice este că sunt compuse din diverse substanţe nestandardizate sau ale căror efecte sunt încă necunoscute, în timp ce vaporii emanaţi de ţigara electronică afectează sănătatea plămânilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.223 de persoane şi prezentat la Conferinţa Internaţională a Societăţii Americane de Chirurgie Toracică, în Denver.