Test─âri gratuite pentru depistarea osteoporozei

1 2 jpg jpeg

├Än perioada 18-19 octombrie, speciali┼čtii din toat─â ┼úara pot participa la conferin┼úa interdisciplinar─â g─âzduit─â de Hotelul Howard Johnson din Bucure┼čti, la care vor sus┼úine prezent─âri exper┼úii rom├óni ├«n domeniul bolilor musculoscheletice.

S├ómb─ât─â, 19 octombrie, ├«ncep├ónd cu ora 12.00, pacien┼úii cu osteoporoz─â ┼či persoanele cu risc ridicat de osteoporoz─â vor avea parte de un workshop special, ├«n cadrul c─âruia vor primi informa┼úii utile despre s─ân─âtatea oaselor, managementul afec┼úiunii ┼či adaptarea stilului de via┼ú─â pentru a face fa┼ú─â cu succes provoc─ârilor osteoporozei. Workshop-ul se va finaliza cu o demonstra┼úie de exerci┼úii fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoz─â, dup─â care vor fi efectuate test─âri gratuite pentru depistarea osteoporozei ┼či evalu─âri FRAX pentru calcularea riscului de fractur─â osteoporotic─â.

Duminic─â, 20 octombrie: bucure┼čtenii sunt invita┼úi ├«n Sun Plaza Shopping Center la Mi┼čcarea ├«mpotriva Osteoporozei (program de exerci┼úii fizice adaptate persoanelor cu risc de osteoporoz─â, momente artistice, test─âri gratuite pentru determinarea riscului de osteoporoz─â, respectiv de fractur─â osteoporotic─â).

FRAX este un instrument elaborat de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii ┼či Funda┼úia Interna┼úional─â a Osteoporozei, fiind un instrument de calcul care ne ajut─â s─â determin─âm riscul absolut de fracturare pentru o persoan─â, ┼úin├ónd cont de factorii de risc precum: sexul, greutatea, ├«n─âl┼úimea, existen┼úa unei fracturi antecedente sau in istoricul familiei, ├«n special la mam─â, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoid─â, consumul de alcool ┼či evaluarea densitometric─â. Algoritmul FRAX calculeaz─â probabilitatea de a suferi o fractur─â ├«n urm─âtorii 10 ani. Modelul rom├ónesc de FRAX a fost dezvoltat de o echip─â de speciali┼čti condus─â de conf. dr. Daniel Grigorie.