Testări gratuite pentru depistarea glaucomului

1 2 jpg jpeg

Pentru a doua oară, Primăria Sectorului 4 împreună cu Fundaţia „Dr. Schmitzer“ lansează campania „Vederea nu are preţ“, cu scopul de a identifica şi investiga pacienţii cu glaucom din Bucureşti.

Testările vor avea loc sâmbătă şi duminică în Parcul Lumea Copiilor (intrarea de lângă Palatul Copiilor), între orele 10.00 şi 17.00.

Proiecul de măsurare a tensiunii intraoculare va implica trei medici oftalmologi. De asemenea, pacienţii suspecţi de glaucom vor primi vouchere pe baza cărora vor putea beneficia de o consultaţie gratuită în cadrul unei clinici de oftalmologie din Capitală.

„Măsurarea presiunii intraoculare, mai ales pentru pacienţii de peste 45 de ani, este obligatorie. Pe de o parte, pentru că este singurul mod în care putem preveni apariţia glaucomului – o boală ce nu poate fi vindecată şi care ne poate duce la orbire - iar, pe de altă parte, pentru că acesta este o afecţiune care nu doare, care se instalează lent, fără să anunţe, iar în momentul în care ne dăm seama, este mult prea târziu. De aceea este important pentru fiecare dintre noi să facem cel puţin un consult amănunţit al ochilor în fiecare an”, spune Speranţa Schmitzer, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

Glaucomul este o boală progresivă, ireversibilă, care poate duce la orbire. Orice pierdere de vedere care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului este imposibil de tratat ulterior.

De aceea, diagnosticarea precoce şi tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezintă elementele cele mai importante în prevenirea şi stoparea evoluţiei glaucomului. Principalul factor de risc pentru glaucom îl reprezintă presiunea intraoculară crescută.