Test─âri gratuite pentru depistarea astmului

1 2 jpg jpeg

Testările vor avea loc în Parcul Tineretului, la intrarea dinspre bulevardul Tineretului, nr. 34.

ÔÇ×Astmul este o boal─â care poate fi ┼úinut─â sub control. Este important ca pacien┼úii s─â ┼čtie c─â pot duce o via┼ú─â normal─â dac─â ├«┼či iau tratamentul ┼či se feresc de factorii de risc. Sunt persoane care tu┼česc dar nu merg la doctor pentru c─â nu consider─â c─â este vorba de o problem─â de s─ân─âtate. Este foarte important ca ei s─â ┼čtie c─â ┼či tusea este unul dintre semnele care indic─â prezen┼úa astmuluiÔÇť, explic─â prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Astmul este o boal─â cronic─â de pl─âm├óni, caracterizat─â prin probleme recurente de respira┼úie ┼či prin simptome ca lipsa de aer, respira┼úie ┼čuier─âtoare, senza┼úie de ap─âsare ├«n piept ┼či tuse.

Afec┼úiunea se agraveaz─â ├«n timp ┼či afecteaz─â oamenii ├«n mod diferit - de aceea e foarte important ca pacien┼úii s─â ├«nve┼úe s─â ┼úin─â astmul sub control. Boala nu poate fi vindecat─â, dar pacien┼úii pot duce o via┼ú─â normal─â, activ─â, dac─â respect─â c├óteva reguli:

ÔÇó iau medicamentele prescrise de doctor; ÔÇó stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de cas─â, mirosuri puternice etc.); ÔÇó merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar dac─â se simt bine); ÔÇó ├«nva┼ú─â care sunt semnele c─â astmul lor se agraveaz─â ┼či mai ales cum trebuie s─â reac┼úioneze.

Speciali┼čtii recomand─â persoanelor care au astfel de simptome s─â se prezinte la medic, mai ales c─â ├«ntr-un stadiu incipient boala este mai u┼čor de ┼úinut sub control.

Pentru a vedea care riscul de apari┼úie a astmului, persoanele interesate ├«┼či vor putea testa predispozi┼úia prin intermediul unui test ce poate fi efectuat online pe site-ul www.invingeastmul.ro (Test autoevaluare control astm TACA).

Ultimele statistici arat─â c─â ├«n Rom├ónia exist─â ├«n prezent ├«ntre 800.000 ┼či 1.000.000 de pacien┼úi care sufer─â de astm, iar la nivel european peste 30.000.000 persoane sunt diagnosticate cu aceea┼či afec┼úiune (1 din 4 pacien┼úi a avut cel pu┼úin o criz─â de astm at├ót de sever─â, ├«nc├ót nu a putut nici m─âcar s─â cear─â ajutor).

Speciali┼čtii trag un semnal de alarm─â, mai ales c─â num─ârul cazurilor de astm este ├«n cre┼čtere, iar persoanele care sunt diagnosticate cu aceast─â problem─â de s─ân─âtate sunt ├«n mare parte tinere.