Testări gratuite pentru cancerul de col uterin

1 2 jpg jpeg

Programul naţional de screening al Ministerului Sănătăţii (MS) va începe în 10 judeţe ale ţării (Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Timiş), după care va fi extins la nivel naţional.

,,În partea de vest a ţării au fost deja organizate din punct de vedere tehnic şi financiar reţelele de recoltare şi de la 1 septembrie acestea vor fi funcţionale. Şi celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor reţele. Anul acesta avem în vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. În 5 ani vor fi incluse în programul MS aproximativ 6 milioane de femei”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Testările pot fi realizate de femeile care nu au fost diagnosticate cu această afecţiune, în nouă unităţi regionale: Institutelor Oncologice ,,Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi ,,Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă ,,Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Pentru realizarea testului Babeş -Papanicolau, pacientele trebuie să se prezinte în primă fază la medicul de familie pentru a primi sfaturi legate de prevenţia bolii, dar şi pentru a se stabili dacă se pot încadra în program.

Ulterior, medicul de familie va elibera un formular care asigură înscrierea în program, cu care femeile se pot prezenta la centre, pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal.

Însoţit de formular, rezultatul testării va ajunge la medicul de familie, care îl va transmite mai departe pacientei.

INFO: Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.