Test─âri gratuite pentru bolile cardiovasculare

1 2 jpg jpeg

Test─ârile, mai exact electrocardiograma, m─âsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului, se vor efectua ├«n parcul Ci┼čmigiu, ├«ntre orele 12.00 ┼či 18.00.

Medicii prezen┼úi la eveniment vor face recomand─âri cu privire la cele mai bune modalit─â┼úi prin care pot avea o inim─â s─ân─âtoas─â. De asemenea, ├«n apropierea punctului de informare va fi amplasat─â o inim─â 3D de trei metri cu ajutorul c─âreia oamenii vor putea vedea cum func┼úioneaz─â acest organ vital, dar ┼či care este impactul fibrila┼úiei atriale asupra inimii.

├Än cadrul campaniei, ini┼úiate de Asocia┼úia Na┼úional─â pentru Protec┼úia Pacien┼úilor ├«n parteneriat cu Societatea Na┼úional─â de Medicina Familiei, Societatea Rom├ón─â de Cardiologie ┼či Societatea de Neurologie din Rom├ónia, aproape 1.000 de persoane s-au prezentat la punctele de informare din Cluj-Napoca ┼či Timi┼čoara.

Dintre ace┼čtia aproximativ 7% prezentau simptomele fibrila┼úiei atriale, iar 60% au fost depista┼úi cu risc crescut de a dezvolta boli cardiace.

Fibrilaţia atrială este una dintre una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind diagnosticată în special la vârstnici.

Nedepistat─â la timp ┼či netratat─â ea poate conduce la accident vascular cerebral, o afec┼úiune cu urm─âri grave ┼či uneori chiar fatale.

În România, se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilaţie atrială.