Test neinvaziv pentru depistarea infecţiei cu Helicobacter Pylori

2 jpg jpeg

Testul respirator are o acurate┼úe de 95% ┼či poate indica at├ót infec┼úia activ─â, c├ót ┼či verificarea prezen┼úei acesteia dup─â tratament.

Metoda este simpl─â ┼či const─â ├«n m─âsurarea concentra┼úiei de amoniu din aerul expirat, dup─â administrarea unei solu┼úii de uree marcat─â cu un izotop de carbon (C13). Pacientul sufl─â ini┼úial ├«ntr-un tub de unic─â folosin┼ú─â, timp de 6 minute, apoi bea o solu┼úie special─â, dup─â care sufl─â din nou timp de 6 minute. Procedura dureaz─â aproximativ 15 minute, iar rezultatul se elibereaz─â pe loc.

ÔÇťTestul respirator are c├óteva avantaje importante. ├Än primul r├ónd este rapid, este neinvaziv ┼či nedureros, este precis, av├ónd o acurate┼úe dovedit─â clinic. Este o op┼úiune mult mai la ├«ndem├ón─â dec├ót celelalte variante de investiga┼úii ÔÇť, a declarat dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.

Helicobacter Pylori este o bacterie spiralat─â care colonizeaz─â mucoasa stomacului ┼či a duodenului, rezist├ónd ├«ntr-un mediu extrem de acid. Infec┼úia mucoasei gastrice cu Helicobacter, reprezint─â cea mai frecvent─â infec┼úie bacterian─â din lume. Potrivit datelor Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, aproximativ 50% din popula┼úia planetei este afectat─â de Helicobacter Pylori, acesta fiind principalul factor incriminat ├«n apari┼úia unor afec┼úiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul sau cancerul gastric.

Cercetările au demonstrat că aproximativ 20% din pacienţii sub 40 de ani au fost diagnosticaţi cu această infecţie, iar la cei peste 60 de ani, unul din doi pacienţi sunt infectaţi.

├Än lipsa unui tratament corespunz─âtor, se creeaz─â condi┼úii pentru apari┼úia ulcerului duodenal (├«n 90% din totalul infect─ârilor) ┼či a celui gastric (├«n 30-40% din infect─âri). Exist─â ┼či situa┼úii c├ónd gastritele cronice evolueaz─â direct spre cancerul de stomac. Statisticile arat─â c─â 10% din cazurile de cancer de stomac sunt cauzate de aceast─â bacterie.

Prin urmare, identificarea infec┼úiei este esen┼úial─â pentru tratamentul afec┼úiunilor acute ┼či cronice ale tubului digestiv superior. Dac─â rezultatul testului respirator este pozitiv, infec┼úia poate fi tratat─â rapid cu ajutorul medicamentelor ┼či germenul poate fi ├«ndep─ârtat.

Pentru tratament, există o varietate de combinaţii de medicamente. Tratamentul reduce considerabil riscul crescut de ulcer gastric sau cancer la stomac.

Persoanele apropiate sau rudele celor care au fost descoperi┼úi cu Helicobacter pylori, trebuie s─â fac─â un asemenea test, deoarece bacteria se transmite at├ót pe cale respiratorie c├ót ┼či digestiv, prin intermediul salivei ┼či a alimentelor contaminate.