Test neinvaziv pentru depistarea infecţiei cu Helicobacter Pylori

2 jpg jpeg

Testul respirator are o acurateţe de 95% şi poate indica atât infecţia activă, cât şi verificarea prezenţei acesteia după tratament.

Metoda este simplă şi constă în măsurarea concentraţiei de amoniu din aerul expirat, după administrarea unei soluţii de uree marcată cu un izotop de carbon (C13). Pacientul suflă iniţial într-un tub de unică folosinţă, timp de 6 minute, apoi bea o soluţie specială, după care suflă din nou timp de 6 minute. Procedura durează aproximativ 15 minute, iar rezultatul se eliberează pe loc.

“Testul respirator are câteva avantaje importante. În primul rând este rapid, este neinvaziv şi nedureros, este precis, având o acurateţe dovedită clinic. Este o opţiune mult mai la îndemână decât celelalte variante de investigaţii “, a declarat dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.

Helicobacter Pylori este o bacterie spiralată care colonizează mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistând într-un mediu extrem de acid. Infecţia mucoasei gastrice cu Helicobacter, reprezintă cea mai frecventă infecţie bacteriană din lume. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 50% din populaţia planetei este afectată de Helicobacter Pylori, acesta fiind principalul factor incriminat în apariţia unor afecţiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul sau cancerul gastric.

Cercetările au demonstrat că aproximativ 20% din pacienţii sub 40 de ani au fost diagnosticaţi cu această infecţie, iar la cei peste 60 de ani, unul din doi pacienţi sunt infectaţi.

În lipsa unui tratament corespunzător, se creează condiţii pentru apariţia ulcerului duodenal (în 90% din totalul infectărilor) şi a celui gastric (în 30-40% din infectări). Există şi situaţii când gastritele cronice evoluează direct spre cancerul de stomac. Statisticile arată că 10% din cazurile de cancer de stomac sunt cauzate de această bacterie.

Prin urmare, identificarea infecţiei este esenţială pentru tratamentul afecţiunilor acute şi cronice ale tubului digestiv superior. Dacă rezultatul testului respirator este pozitiv, infecţia poate fi tratată rapid cu ajutorul medicamentelor şi germenul poate fi îndepărtat.

Pentru tratament, există o varietate de combinaţii de medicamente. Tratamentul reduce considerabil riscul crescut de ulcer gastric sau cancer la stomac.

Persoanele apropiate sau rudele celor care au fost descoperiţi cu Helicobacter pylori, trebuie să facă un asemenea test, deoarece bacteria se transmite atât pe cale respiratorie cât şi digestiv, prin intermediul salivei şi a alimentelor contaminate.