Terapia prin muzic─â ar putea preveni crizele de epilepsie

1 2 jpg jpeg

Potrivit noului studiu, realizat pe un e┼čantion de 21 de pacien┼úi, creierele persoanelor care sufer─â de epilepsie reac┼úioneaz─â diferit la muzic─â, iar oamenii de ┼čtiin┼ú─â consider─â c─â aceasta ar putea fi folosit─â pentru a preveni crizele epileptice.

Studiul a fost prezentat de Christine Charyton, cercet─âtoare la Universitatea de Stat din Ohio, ┼či are ├«n vedere doar pacien┼úi cu epilepsie de lob temporal - care alc─âtuiesc aproximativ 80% din totalul pacien┼úilor diagnostica┼úi cu aceast─â maladie, potrivit Mediafax.

Potrivit savan┼úilor americani, muzica este procesat─â la nivelul cortexului auditiv din creier, care face parte la r├óndul s─âu din lobul temporal. Cercet─âtorii au ├«nregistrat undele cerebrale ale pacien┼úilor atunci c├ónd ace┼čtia au petrecut 10 minute ├«n lini┼čte, apoi cele emise ├«n timp ce voluntarii ascultau ÔÇ×Sonata ├«n D major de Mozart" sau ÔÇ×My Favorite Things" de John Coltrane.

Urmau alte 10 minute de lini┼čte, apoi alte dou─â compozi┼úii muzicale ┼či, la final, un al treilea interval de 10 minute de lini┼čte. Ordinea ├«n privin┼úa compozi┼úiilor muzicale a fost aleatorie - unii dintre participan┼úi au ascultat mai ├«nt├ói Mozart, al┼úii au ascultat mai ├«nt├ói Coltrane, au descris savan┼úii americani metoda folosit─â, pentru site-ul EurekAlert.org.

Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de activitate cerebrală la participanţii care au ascultat muzică. Potrivit lui Christine Charyton, activitatea undelor cerebrale s-a sincronizat mai mult cu aceea a undelor muzicale la persoanele cu epilepsie decât la persoanele fără epilepsie din grupul de control.

Exper┼úii americani sper─â c─â descoperirea lor ar putea fi folosit─â pentru a oferi pacien┼úilor o terapie suplimentar─â, pe l├óng─â tratamentele actuale contra epilepsiei, ┼či pentru a contribui la prevenirea crizelor epileptice. Pentru cei 3% din pacien┼úii epileptici diagnostica┼úi cu fotosensibilitate, o asociere pozitiv─â cu undele muzicale ar reprezenta un beneficiu medical important.