Tenisul şi fotbalul reduc riscul apariţiei osteoporozei

1 2 jpg jpeg

Cei care joacă unul dintre aceste sporturi cel puţin patru ore pe săptămână au şanse mai mari să le crească masa osoasă, dar şi un risc mai redus să sufere de osteoporoză.

,,Bărbaţii care fac mai mult sport în perioada de vârstă 19 şi 24 de ani au oase mai mari şi mai rezistente decât cei care sunt sedentari. Sfătuim tinerii să facă tot mai multă mişcare acum, deoarece după 25 de ani oasele încep să-şi piardă din ţesutul lor. Astfel, nu numai că îşi pot controla greutatea şi se pot simţi mai bine, dar au şi un risc mai redus să sufere de osteoporoză după 50 de ani sau mai târziu”, a precizat Mattias Lorentzon, medic la Universitatea ,,Gothenburg” din Suedia.

În general activităţile care implică sărituri şi porniri rapide de pe loc măresc presiunea asupra oaselor, de aceea protecţia este mult mai mare mai târziu.

În schimb, sporturile care nu pun presiune foarte mare asupra oaselor, precum înotul sau mersul pe bicicletă, nu pot fi asociate cu mărirea mesei osoase.

Osteoporoza afectează mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume, iar multe alte persoane nu sunt conştiente de acest risc.

Datorită faptului că pierderea masei osoase se produce fără simptome, osteporoza mai este numită şi boala ,,tăcută”, fiind diagnosticată de foarte multe ori deabia după ce se produce o fractură.