Te poţi programa online pentru a dona sânge

1 2 jpg jpeg

Programarea pentru donarea de sânge se poate face doar prin completarea unui formular care se găseşte pe pagina online http://ctsbucuresti.ro/formular-donare-sange/formular-donare-sange.php?link2.

„Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la Colectiv ajută personalul medical şi pacienţii în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din Bucureşti să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor şi pot să doneze sânge este să completeze acest formular online şi vor fi contactaţi telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge. Le mulţumesc încă o dată voluntarilor care ne-au sprijinit după tragedia de la Colectiv şi a căror iniţiativă a continuat şi acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono“, a precizat medicul Doina Goşa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Cine poate dona sânge

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii pentru a deveni donator de sânge şi pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primeşte:

- vârsta cuprinsă între 18-60 de ani;

- greutate peste 50 kg;

- puls regulat, între 60-100 bătăi/minut;

- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

- să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale;

- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

- să nu fi fost sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine.

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) şase dioptrii, cancer nu poate dona.

În luna noiembrie, 8.000 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Bucureşti pentru a dona sânge, dintre care 6.600 au fost admise pentru donare, cifra reprezintând o creştere de peste 50% a fluxului normal de donare.

Cu toate acestea, nevoia de sânge din Bucureşti, cel mai mare consumator de sânge la nivel naţional, depăşeşte cu mult oferta existentă. În 2014, la nivel naţional, în cele 44 de centre, au fost recoltate 420.000 unităţi de sânge.

Dintre acestea, doar 49.000 de unităţi, adica 12%, au fost recoltate în Bucureşti, în condiţiile în care capitala României cu cele 60 de spitale funcţionale ar avea nevoie de o cantitate cel puţin dublă.

„Avem nevoie de mult mai mulţi donatori constanţi în Bucureşti. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face faţa nevoii de sânge. Trebuie să devenim o ţară în care donarea de sânge este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influenţat de o tragedie personală sau colectivă“, a mai precizat medicul Doina Goşa.