Te agiţi în timpul somnului? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Mişcarea din timpul somnului este cunoscută şi sub numele de tulburare de mişcare în somn. În urma mai multor analize, oamenii de ştiinţă au observat că aproape jumătate dintre persoanele care suferă de această tulburare ajung să prezinte simptome specifice maladiei Parkinson sau a altor afecţiuni nerurologice.

Pentru a vedea care este legătura dintre agitaţia din timpul somnului şi boala Parkinson, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota (SUA) au analizat 500 de studii, publicate în perioada 1986 şi 2014.

După ce au urmărit evoluţia medicală a persoanelor care sufereau de tulburare de mişcare în somn, specialiştii au ajuns la concluzia că problema poate reprezenta de fapt unul din primele simptome ale bolii Parkinson sau a altor afecţiuni neurologice.

,,Persoanele care ,,trăiesc” visele, cei care lovesc în timpul somnului şi cele care se mişcă mult au un risc ridicat de a dezvolta Parkinson. Tulburarea de somn apare ca urmare a deteriorării celulelor cerebrale, exact cauza care duce la apariţia simptomelor specifice Parkinsonului”, a afirmat Michael Howell, autor al studiului şi profesor la Universitatea din Minnesota.

Statisticele arată că în momentul de faţă aproape 0,5% din populaţia planetei suferă de tulburare de mişcare în somn.