Ta┼úii, mai pu┼úin predispu┼či problemelor cardiace

1 2 jpg jpeg

Rezultatele cercet─ârii au dus la apari┼úia unor noi ├«ntreb─âri legate de posibila leg─âtur─â biologic─â dintre starea de s─ân─âtate a b─ârba┼úilor ┼či infertilitate.

Studiul a fost realizat pe 135.000 de b─ârba┼úi, membri ai Asocia┼úiei Americane a Persoanelor Pensionate, pe o perioad─â de 10 ani. La ├«nceputul cercet─ârii, nici unul dintre b─ârba┼úi nu fusese diagnosticat cu probleme cardiace ┼či to┼úi erau fie c─âs─âtori┼úi, fie divor┼úa┼úi. Mai mult, 9 din 10 participan┼úi la studiu, a c─âror v├órsta medie era de 63 de ani, aveau copii.

,,Av├ónd ├«n vedere c─â aproximativ o treime din genomul uman de sex masculin este implicat ├«n reproducere, nu este surprinz─âtor c─â infertilitatea poate cauza anumite afec┼úiuniÔÇŁ, a afirmat Michael Eisenberg, profesor la Universitatea Standford, SUA.

Pe parcursul celor 10 ani de studiu, aproximativ 10% dintre participan┼úi au decedat ┼či doar unul din 5 b─ârba┼úi au fost fost diagnostica┼úi cu afec┼úiuni ale inimii.

┼×i studiile anterioare au ar─âtat c─â b─ârba┼úii care locuiesc singuri sunt mai predispu┼či la boli dec├ót cei care au familie ┼či care au astfel mai mult─â grij─â de ei.