Sute de români, depistaţi cu risc de cancer de piele, în parc (Advertorial)

1 2 jpg jpeg

Un număr de 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom, în urma screening-ului, alte 48 de persoane au fost depistate cu suspiciuni de alte cancere de piele, iar 300 – cu displazii, aluniţe cu risc de transformare malignă. Toţi pacienţii suspecţi de cancer de piele au fost îndrumaţi de urgenţă către unităţi medicale de stat specializate.

Un număr de 1.810 persoane au fost testate gratuit pentru cancer de piele, în cele şapte zile ale programului de screening, desfăşurat în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”. În medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, instalată în Parcul Tineretului, cu un vârf de 400 de persoane în weekend. Medicii care au efectuat testările susţin că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă şi confirmă incidenţa în creştere a cancerului de piele, în general, şi a melanomului, în particular.

„Acum 17 ani, când am introdus în România dermatoscopia digitală de înaltă performanţă, vedeam un melanom pe an. Acum, în şapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucură însă interesul tot mai crescut al oamenilor de a se testa. Am văzut în această săptămână oameni de toate vârstele şi de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 – 97 de ani, ingineri, profesori, judecători, avocaţi, expaţi, pensionari, elevi, studenţi, studenţi la Medicină, care au fost profund sensibilizaţi de această campanie. Oameni din Bucureşti, dar şi din Giurgiu, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Brăila şi chiar Iaşi”,a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator al Asociaţiei Melanoma MayDay şi coordonator al programului de screening desfăşurat în Parcul Tineretului.

Şi-au întrerupt concediul pentru a-şi testa aluniţele

Campania a fost presărată şi cu o serie de poveşti emoţionante, care a arătat interesul crescut al populaţiei pentru acest program. Mai mulţi enoriaşi au ascultat ştirea despre testările gratuite în biserică şi au fost direcţionaţi de preot către Unitatea Mobilă de Dermatoascopie. Ulterior, şi preotul a venit să îşi testeze aluniţele. De asemeni, o familie din Bucureşti aflată în concediu la mare, s-a întors în Capitală pentru testare, după ce a ascultat ştirea de la radio. Un alt caz special este cel al unei persoane nevăzătoare din naştere, care nu şi-a văzut niciodată pielea şi nu ştia dacă are aluniţe, dar care a venit să se testeze, înţelegând potenţialele riscuri.

Peste 50 de femei care au suferit de cancer la sân şi au făcut mastectomii au venit să îşi testeze aluniţele, acesta fiind oricum un control obligatoriu în cazul lor. Peste 40 de copii cu HIV dintr-un centru special au venit special la Bucureşti pentru testare, cu autocarul. O altă poveste simpatică este cea a unui bucureştean, care în autobuz, în drumul lui din Floreasca, până în cartierul Vitan, a convins 20 de oameni să meargă la testare.

„Succesul programului de testare din cadrul acestei ediţii a campaniei <<Un viitor fără pată>> confirmă încă o data nevoia unui program de screening extins la nivel naţional. Avem dovada clară că populaţia nu este refractară prevenţiei şi că atunci când accesul la astfel de programe este facilitat, oamenii îmbrăţişează ideea. Mulţumim populaţiei că a ascultat mesajul, că a înţeles riscurile pe care le presupune această boală şi că a mers în număr atât de mare să se testeze, sfătuindu-i şi pe alţii în acest sens. Oamenii au fost cei mai buni ambasadori ai acestei campanii”,a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Prevenţia, cea mai bună metodă de tratament

Incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice şi obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic; Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri. Screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenţie îl are dermatoscopia – o investigaţia non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora şi de 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Genele şi stilul de viaţă, factori de risc

În fiecare oră, o persoană cu melanom moare, la nivel mondial, conform Skin Cancer Foundation. Şi în România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă:

Ø Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;

Ø Factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;

Ø Arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;

Ø Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Campania „Un viitor fără pată”, ajunsă la a patra ediţie, are ca scop conştientizarea pericolului cancerului de piele şi educarea populaţiei în sensul screeningului. „Un viitor fără pată!” a fost prima campanie de comunicare şi informare despre melanom în România iniţiată şi derulată de FABC - asociaţiile de bolnavi de cancer, este o campanie anuală şi se află deja la a patra ediţie. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.info-melanom-ro şi pe pagina de Facebook facebook.com/unviitorfarapata.