Sucul care are grij─â de s─ân─âtatea inimii

1 2 jpg jpeg

Rezultatele celor mai recente studii au ar─âtat c─â un pahar de suc pe zi ajut─â la protejarea vaselor de s├ónge ┼či reduce riscul de apari┼úie a afec┼úiunilor cardiovasculare.

Beneficiile sunt date de substan┼úele cunoscute sub numele de flavonoizi, compu┼či care se g─âsesc ├ón cantitate mare ├«n sucurile de citrice.

De asemenea, efectul protector apare ┼či dac─â persoana consumul fructul ca atare, nu doar sub form─â de suc. La cercetarea, realizat─â de speciali┼čtii de la Institutul Na┼úional de Cercet─âri ├«n domeniul Agriculturii din Clermont-Ferrand (Fran┼úa), au participat 48 de femei, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 50 ┼či 65 de ani, unele dintre ele fiind predispuse bolilor cardiace.

Jumătate dintre participante au consumat zilnic, pe toată perioada studiului, o cantitate de 340 ml de suc de grepfrut, în timp ce celelalte au băut un suc similar, dar care nu conţinea favonoizi.

La finalul celor câteva luni de studiu, cercetătorii au verificat starea de sănătate a participantelor. Astfel, ei au ajuns la concluzia că voluntarele care au consumat suc de grepfrut aveau o stare de sănătate mai bună a vaselor de sânge, spre deosebire de celelalte.

,,Femeile care au trecut de perioada de menopauz─â ├«┼či pot p─âstra s─ân─âtate vascular─â dac─â beau ├«n fiecare zi c├óte un pahar de suc de grepfrutÔÇŁ, au afirmat speciali┼čtii care au participat la studiu.

Concluziile studiului au fost publicate Jurnalul Clinic American de Nutriţie.